Slavík XXL je přeci potomkem rozdílných rodičů!

Žádné komentáře u textu s názvem Slavík XXL je přeci potomkem rozdílných rodičů!
Potvrzeno. Nejtěžší slavík výzkumu (8.srpna 2009 – Čížovky; G 35,5g) je hybridním F1 samcem! Je tedy šestým specializací registrovaným a třetím, potvrzeným analýzou DNA.
Na příští či přespříští rok chystáme studii o českých křížencích mezi slavíkem obecným a tmavým, jejíž součástí bude i hnízdění ST u nás. Materiál o křížení a křížencích z českého prostředí se mi rozrostl do podoby, která umožňuje shrnutí.
Slavík od Čížovek (už tu o něm bylo dost napsáno) je zajímavý v mnoha ohledech.
Je skvělé, že je křížencem potvrzeným, protože tím máme z Česka prvního kompletně přepelichaného. A chtěl jsem dodat “ v čase před odletem“, ale nemohu. Na vině je stín, který unikátní výsledek má. Nebyl jsem totiž v místě před tím a nevím, zda slavík na hnízdišti SO pobýval (tedy i pelichal), nebo jde o ptáka již průtažného (datum umožňuje) a pak bychom byli zřejmě ještě šťastnější. Jsou zaznamenány tukové zásoby v neobvykle vysokých hodnotách a vědět že jsou „tahové“, to by byla věc. Nedovíme se to, bohužel.
A přitom víceleté slavíky obecné na podzimním tahu vůbec chytat neumím, dodnes nevím jak na ně, zastavují-li se vůbec v naší krajině. Na jaře je vše jinak, tam se v existujícím průtahu již orientuji dobře. Nebylo to vůbec však lehké, až kroužkování odhalilo chování v oblasti, udalo data i vliv počasí třeba na tahové chování . Jarní průtah se v oblasti vejde do několika dnů a s zjevnou převahou se zastavují dvouletí ptáci. Třeba si též uvědomit, že severně od nás osídlení druhem řídne a ptáci ze západu od Gibraltaru volí zcela jistě cestu kratší, cestu Německem.
Na webu se už objevila první pěnice černohlavá. Přilétávají se slavíky, tak uvidíme.
Pro slavičí hnízdiště tak odtikávají poslední chvíle čekání, letos to ale asi bude bez květů. I tak se těším na třicátý první rok se slavičím zápisníkem v ruce.
Info k VPZ:
Připravujeme pro účastníky drobný dárek, jako poděkování za zájem o ptactvo.
I ČSO tradičně dodá krásné propagační materiály. Děti zase budou moci přehrabat acháty a vybrat si některý na cestu domů. Letos přinesu i několik valounů pazourku. Ale hlavně zažijete to, co jsme za 12 let ještě neměli. Probouzející se den, probouzející se kraj na Klenici, laskavý balzám pro lidskou duši. A bude-li prvně pršet (snad ne), řekneme si něco též o dešti. Ten je totiž strůjcem hlinitopísčité kosy v rybníce, ten v bouřkách čistí vzduch, ten zelení kraj a kapkami na květech provokuje osychající fotografy. Bude to doufejme zas milé. Tak si scvakněte kalendář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php