Ještě k objevům

Žádné komentáře u textu s názvem Ještě k objevům
Přidám ještě jednu zajímavost, protože předchozí vzbudila zájem. Tato pro změnu upravuje představu o pelichání úplném – tedy proces, týkající se dospělých slavíků obecných.
A zase – případ není vůbec ojedinělý, podobných (jen snad o den dva vzdálenějších) existuje v slavičím archivu více.
Tady je.
Vkládám jej pod drobnohled a můžeme začít s pátráním. Ještě zdůrazním datum – 12. červen(!)
Předně – jde o samce. A jak vidíte z obrázku – dvouletého. Tedy takového, který proces zažívá prvně. To ale není nejdůležitější, takových podobných v roštích Boleslavska je. Tady jde o něco jiného. Lokalitou je samý okraj místního rozšíření druhu v úvalu Klenice, kde končí všelijací potulní zkrachovanci. Šlo o jedince, který byl chycen na nejzazším středo-východočeském hnízdišti (Sobotecko – západ) pevného slavičího páru s mláďaty jako doprovodný. Jak jsem poptal po vsi domorodce, mohl to být chabý jarní zpěvák „nad cestou u lesa“. Ano, klidně. Takový (u modráčků jsem to už dávno prokázal) po neúspěchu (nedostatek samiček) posléze slétl dolů od toho lesa na hnízdiště staršího páru, možná i přikrmit, možná jen „zapelichat“. Pozoroval jsem jej v reakci na reprodukovaný plný zpěv u sítě, pod tlakem sbíral po zemi potravu, ale nechytil se. Až po chvíli do sklopky. Původnímu páru přinejmenším nepřekážel, pokud opravdu za sebou neměl nějakou předešlou „spolupráci“.
Stav pelichání vidíte. Pravda, začalo „předevčírem“, ale je to docela síla. Literatura časuje pelichání dospělých jinak, a to vesměs i zahraniční. Ikdyž o jižních populacích samozřejmě lze soudit, že žijí „místní slavičí rok“ docela jinak. Procházejí snad (i někteří jihošvýcarští) dvojím hnízděním. Ovšem já bych na ta druhá hnízdění byl velmi opatrný, i u nás se traduje jedno takové (ZOO Praha). Možné to u nás není. Jistě, že do Anglie i na jih starého kontinentu přilétají dřív a odlétají (asi) déle. Já jsem však ještě neměl možnost studovat situaci v těchto končinách, tak nevím. To už jsme ale u docela jiného tématu.
Ještě si navíc všiměte první ruční letky. Pro ptáky v prvním velkém peří platí velmi často, že délka je takto výrazná. První velkou výměnou se přečasto pokrátí až o 2 mm! Proto v statistikách „o peří“ bych velmi radil vyřadit všechny 1-2leté (jarní) ptáky. Údaje nejsou jistě „bernou mincí“.
Takže shrnuji dnešní čtení z peří: Pohnízdní pelichání adultního samce, započaté už v konci I. dekády června (júna)! A zrovna ještě dodám že v září, jak vykazují některé grafy, v podmínkách Mladoboleslavska již nepelichá jediný dospělý slavík! Hlavně proto, že už tu (až na hendikepy) žádný nepobývá.
Až to jednou sesypu do tisku, bude tabulka s časovým rozpětím vypadat značně jinak, než se uvádí. Radikálně posunu datum začátku pelichání a konec nepřejde školní prázdniny!
Datovaných fotek rozpelichaných křídel mám v archivu potěšitelně. Nechybí jediná fáze, pěkně letka za letkou. Mám už i výpočet doby pro výměnu peří, ale to už tu taky někde bylo.
Mějte, pokud možno, klidný týden.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php