Slavíci v tisku

Žádné komentáře u textu s názvem Slavíci v tisku
13.ledna 2013
V loňském roce byly publikovány tyto dvě práce:
Jeden dokumentuje pelichání slavíků tmavých na území republiky, druhý představuje nálezy u slavičích klíšťat. I pro rok třináct se rýsují zajímavé příležitosti. Sběr biometrických dat z místních slavíků bude součástí švýcarské studie o slavíku obecném ve vztahu k zeměpisnému rozšíření druhu. Nejbližším textem však bude výsledek revize evidovaných hnízdění“ slavíka tmavého u nás, ve spolupráci s faunistickou komisí při ČSO. Pokud vyšetřím čas, rád bych se někde ohlédl i za třiceti lety specializace. Co mě rovněž trápí, je uváděná hustota hnízdících párů SO pro naší republiku. Přestože se i v tisku vyvíjí směrem nahoru, je neuvěřitelně nízká. Vždyť jen v mnou sledovaném prostoru SV Mladoboleslavska (200 km2) bude párů 300-400! A to je místní výspa Polabí opravdu jen příslovečnou kapkou v moři česko-moravsko-slezských populací.
Než svůj výzkum jednou zabalím, chtěl bych stihnout, s podporou místních médií, jakési Májové sčítání slavíků Mladoboleslavska. Po setmění, s předchozí ukázkou hlasu v rádiu či v odkazu na internetu, s doporučením biotopů a v čerstvě nočním čase (po drozdech). Vím, že zpívající samci nejsou v souladu s následnými počty hnízdících slavíků, ale lepší tak, než nijak. A myslím, že se nám pořádně protočí oči! Osídlení druhem, přestože v posledních letech spíše stagnuje, bude daleko-daleko větší, než se uvádí.
Dnes dokonce dovedu jít krajinou třeba v podzimu a rozhodnout při pohledu do prostředí, zda a kolik slavíků v místě může přebývat. Lokality boleslavského Pojizeří si jsou natolik podobny, že je lze třeba „bousovskou optikou“ dobře přečíst. A stává se mi, když do onoho nádražního křoví s plaménky a nesmrtelně zmlazovanými šeříky v čase před sněhy vstoupím, že najdu staré hnízdo na jedné z čtyř-pěti možných „světlinek“ při cestě či jinde. Že mi tamní lidé potvrdí, že zjara noční zpěv v roští slyšeli. U druhu jakým je slavík, to až tak těžké není!
Tak a teď jsem za ty odvážné věty zvědav na reakce.
Jen ve vztahu k hnízdní hustotě považte třeba právě blízké dolní Pojizeří, partie kolem Labe, Poohří, dnes už i Čechy jižní, ale i Plzeňsko, výsypky na severu, východní Čechy. No a Morava, tak to je slavičí ráj od pradávna! Pobýval jsem kdysi návštěvou v Brodě nad Dyjí. Ikdyž šlo tehdy o téma tak nějak jiné, na slavíky nezapomenu. To je neuvěřitelný kout naší země! I s lidmi.
Opravdu si myslíte ještě, že 8-16 tisíc(!) párů z roku „03“ odpovídá realitě? Nulu bych tam hodil hned.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php