2. letošní úspěch?

Žádné komentáře u textu s názvem 2. letošní úspěch?
Bylo by to milé.
V minulém roce jsem pustil z ruky slavíka, který se mi poté vůbec nezdál. Mohl to být jeden z hůře identifikovatelných kříženců – takový, kterého vědci u Frankfurtu mají v nákresech zaneseného. Osobně jsem tuto verzi „drobnějších hybridů“ mnoho neřešil, k podezření nebyl podle ostatních znaků důvod. Jak získávám ale rozhled a zkušenosti, pouštím se v poznávání více „na hloubku“. Předevčírem jsem toho slavíka na hnízdišti chytil, byl jsem zase o jednu sezónu chytřejší a hodně nad ním zapochyboval. Vyfotil jsem ho, změřil, zvážil a prohlédl a opět pustil.
Pak jsme s týmem přemýšleli, vyžádal jsem si přeshraniční materiál a včera byl pro jistotu ještě jednou chycen. Bude to zajímavé a pokud by byl pozitivní, musel bych uznat, že toho ještě moc o křížencích nevím. Mohl by být pochopitelně i výsledkem „zpětného“ křížení, tam však se soudí, že se ptáci pomalu vpíjejí do jednoho z druhů, až v něm zmizí docela.
Pro toho, kdo by se o problém zajímal, dávám fotografii. Důležitá je 1.RL oboustranně kratší. Vloni o 2,5 mm, letos o 2 mm. Křídlo „jen“ 88 mm.
Jasně, takové slavíky jsme již i po internetu posuzovali, ale…
Rok od roku víme víc a možnost genetických analýz je pro posun v tématu klíčová. To u Frankfurtu tehdy neměli. Pokud se ukáže, že jde o F1 křížence (přímého potomka smíšeného páru), bude to podstatné pro další uvažování. Pokud tomu tak nebude, šlo jen o divně vypadajícího a ještě divněji zpívajícího starého slavíka. Kdyby hybridem přeci jen byl, probíhalo by v místě zpětné křížení, protože je v páru se slavíkem obecným. A taková němečtí kolegové monitorovali řadu let. Celkově lze objektivně uznat, že řadou poznatků byli současným českým objevům docela blízko. Zestárli a přestože Česká republika nemá hybridní slavičí zónu, nemá početněji hnízdící slavíky tmavé, z nabídky získává poměrně dost. Podmínky s zahraničím jsou nesrovnatelné – tvrdím však, že naprosto unikátní!
Zkraje výzkumu bych netušil , že právě křížení slavíků ve volné přírodě může zaměstnávat mé ornitologické uvažování a že to budou v drtivé většině zákoutí Mladoboleslavska, která cenný materiál do historie vloží.
Závěrem:
Stále se ještě setkávám s ohlasy „na vítání“. Přesný počet účastníků byl 78, spočítáno jedním z nich. Dvanáctá akce dopadla zase výborně díky vám i zásluhou počasí. Předpověď jsme zase obelstili (úsměv).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php