Kontroly hnízdišť

Žádné komentáře u textu s názvem Kontroly hnízdišť
9. dubna jsem se chtěl pokusit posunout rekord v příletu. Nepovedlo se. Prohledal jsem asi polovinu „západního sektoru“, zatím bez odezvy. Vypadá to tam ale už hezky. Dokázal bych si tam slavíka představit. Na 19 hnízdištích není. Na jednom z nich ani být nemůže, je zničeno vytěžením. Byl to bývalý rybník a zase bude. Co se dá dělat. Hezkých pár roků jsem tam odžil. Ani snad fotku dávat nebudu, bylo by to tady strašně sentimentální.
Prošel jsem část cesty, kudy půjdeme 5. května (opraveno!) při Vítání ptačího zpěvu. Teď by měli zbystřit ti, kdož se s námi chystají. U bakovského hřbitova se zaparkovat dá, nebude-li pršet, cesta bude dobrá na vycházku. Jsou to tak 2 kilometry, možná tři (když uděláme okruh).
Chtěl bych upozornit, že tentokrát se odlišujeme tím, že bychom měli vidět hlavně opeřence starých doupných stromů. Je tam žluna zelená, strakapoudi – i ten malý, brhlíci, šoupálci. Na louce troubí pár jeřábů, jestli tam vydrží (podmínky tam jsou), bude to pro lidi zážitek. A taky řeka – je nádherná! Vine se zákruty jizerními loukami, táhnou podle ní ptáci. V chatové oblasti na levobřežní terase je nevelký bor a zpívá tam brávník. Ještě jsme ho taky společně neviděli. Měli by tam být i slavíci ikdyž právě tam jim to dvoupárové hnízdiště zaniklo. Jsem zvědav, jestli je někde najdu okolo. Moc možností tam už není. Jen aby nám vyšlo počasí. Letos jsme posunuti hluboko do máje, bude to strašně znát. Uvidíme, co bude taky na vodě. I kdyby byla hladina vymetená, o řece pojednám. Obdivuji Jizeru ze všech nejvíc.
Přehrávka při monitorování zaujme místní pěvce. Jakmile se černohlavé pěnice přijdou podívat až ke mě, vím, že tam slavík ještě není. Znaly by ho. K zmizelým místům tedy dopisuji Bakov „prutník“ a budu vzpomínat, jak jsem si tam úspěšně ještě v létě zachytal do sklopek pelichající slavíky. Zrovna tohle místo většinou v hnízdění vycházelo, je to škoda.
Jsem zvědav, až je projedu všechny, jak vysoké bude číslo zmaru. Není to příliš legrační, nová místa se nijak spontánně neobjevují, uvidíme, zda se to alespoň vyrovná.
Dnes jsem to tak počítal, kdybych měl posoudit všech 50 míst, nestihl bych to rozhodně za den. Některá jsou samozřejmě více – až mnohapárová. Je ta studijní plocha veliká, už jsem uvažoval, že ji zmenším, ale kam přestat jezdit?! Navíc, daří se takto podchytit přesídlování slavíků v rámci oblasti.
Sledoval jsem centrální web, ani tam zatím slavík hlášen není.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php