Abych nezpychl!

Žádné komentáře u textu s názvem Abych nezpychl!
To se toho za těch pár dnů událo! Udána byla nejvyšší návštěvnost blogu (do stovky stále ještě chybí), ale hlavně jsem testoval modráčky. Chytil jsem jich: nula, ale není to číslo zase tak děsivé s ohledem na to, jak mne vyučili. Kdo dnes má zkušenosti s chytáním tahových modráků? Kde se o tom píše, když naposledy ony chvíle líčili staří sklopkaři a ptáčníci! Kdo pořádně dnes ví, jaké trasy drží, kolik jich proletuje a jak se chovají třeba k přehrávce.
V úterý by ten podvečer málem vyšel, kdybych neměl smůlu. Mám na akci tak tři hodinky do setmění, to ale vždycky stačilo. Jsou při chuti a jsou-li v místě nějací, zadaří se. Opravdu je to tak? Jasně, že není! Chvíli po západu slunce jsem si dva od sklopky vyplašil. Odlétli – jak to umí snad jen oni – pár metrů a zmizeli v třtině. Byl jsem přesvědčen po zkušenostech, že se vrátí. Nevrátili. A blížila se tma. Končil jsem.
Dva dny jsem neměl čas, přišel jsem v pátek, v tomhle šíleným počasí. Pro takovéto chytání je však optimální. Ptáci tah zarazí a stáhnou se do míst s potravou. Tak to vždycky bylo a nebudu stačit kroužkovat. Do večera jsem neviděl, neslyšel a nechytil nic! Asi tam nebyli. Asi žádní z polí a luk nedoskákali do laguny, anebo jsem je zase neviděl. Než jsem to sbalil, přilétly k noclehu dvě první vlaštovky. Hezký závěr. Ale je tam krásně, ve vší té surovosti – je tam krásně!
Dnes, posledního března jsem nenašel odvahu, vítr by sklopkám nevadil, ale chvílemi se dost výrazně přehání déšť. Zajdu tam zítra. Kdybych mohl kombinovat sítě a přehrávku, je však málo času v ty podvečery a nyní navíc vítr. A mnozí tažní se přehrávky leknou a zmizí. Někteří přijdou oklikou pěšky.
Teď už by se měly objevovat samičky a „bludní ptáci“ z okolí. Rybník se vypouští a to je trochu chyba. Bahna budou všude.
Určil jsem si letky na urvaných křídlech špačka. Nikdy jsem jeho křídlem nelistoval, je „ostré“, vždyť hrot tvoří už 2.RL! Než jsem je dostudoval, už odvážní konipasi hnali právě krahujce. Tentokrát ostrouhal. Přilétli také pochopi.
Prvně jsem viděl v místě čolka – samičku, což mi udělalo velkou radost. Připisuji ji do toho ráje. Je tam pár jeřábů, ale budou spíše od Komárova. Je tam pár hus velkých – co udělají, když bude rybník prázdný, nevím. Co udělají skokani na trdlišti, taky nevím. Je tam …
…je tam hezky, už abych zase vyjel!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php