Dostat je tak z oblohy!

Žádné komentáře u textu s názvem Dostat je tak z oblohy!
Jak jinak zamyšlení formulovat, než v podobě přání. Mám to tak od nepaměti, jakmile prožiji něco spontánního, nemohu to dlouho opustit. Teď dožívám odchyty z Jeseníků a přemýšlím, jak se z toho záměru dozvědět víc třeba i o slavících. Když pročítám znovu a znovu zápisky tamních specialistů, vždy skončím na úspěšné noci z poslední dekády prázdnin. Hodně „barevný“ odchyt. A hlavně se slavíky!
V současnosti (po návštěvě i tohoto místa) si už dokážu představit v čem spočívá problém, proč na slavíky obecné (zejména) nedosáhneme. A nedosáhneme zřejmě hned tak brzy! Bez příhodných povětrnostních podmínek (snížená viditelnost pro přelet) to asi nepůjde.
Kde vzít v půli prázdnin válející se mlhu? Jak jinak vmáčknout opeřence do sedla? Ve vzduchu ptáci nepochybně jsou. Stačily by hlasové pobídky? Slavíci ale jistě nejsou skřivani.
Usmívám se nad (v literatuře donekonečna opisovanými) údaji o pobytu slavíků (zejména obecných) v oblastech hnízdního výskytu v září a někde dokonce i v říjnu. Ano, ve švédské ptačí vrši (Öttenby) byl nalezen mladý slavík obecný začátkem listopadu, ale to jen dokazuje, že zkoumání života zvířat a opeřenců nemá striktní řád. Jistě, i já mám (díky nabytým zkušenostem) již několik zářijových dat a dokonce i od adultů, ale to jsou ony výjimky! Je to krásně vidět právě i na horském chytání na světlo; těch pár obecných slavíků, co se kdy chytilo, je hned zkraje akcí a pak už nic. Kde jsou ti „opisovaní“ podzimní z knížek? Opravujme, vždyť vidíme ostřeji a snad už i dál. A prázdninové odchyty v horách by nám na to mohly konečně posvítit!
Odchyty v sedlech mi připomínají „pulapku“ na bahňáky. Co jsem se do ní nachytal! Vchody s náhonci (zužujícími se plůtky) opeřence dobrovolně přivedly do nitra pasti. Podíváte-li se nyní na fotky z Krkonoš (2x) i Jeseníků (2x), „zužující se vchody“ naleznete taky.
Protože však tady jde o ptáky letící ve vzduchu nikoliv pobíhající po bahně, vypomoci musí „poklička“ a zřejmě tedy v kombinaci s protivětrem. V podobě mlhy ji na snímcích vidíte taky.
A jsme u toho znovu a dnes naposled: „Půjdou slavíci v létě chytat bez pokličky“? S odborníky Martinem V. & Martinem B. jsem o tom již diskutoval.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php