Kouzlo hranice

Žádné komentáře u textu s názvem Kouzlo hranice
SV výseč Mladoboleslavska, kde výzkum probíhá, je z pohledu rozšíření obecného slavíka v Pojizeří, unikátním místem. Úval Klenice, která k Jizeře ztéká z krajiny Sobotecka, je hranicí rozšíření druhu. Kolem Sobotky už slavíci nejsou a když, tak ojediněle. Výška od hladiny moře zde narůstá směrem k Jičínu a přestože biotop mnohde nárokům odpovídá, slavík na tom východě vesměs chybí. Na druhé straně, přímo proti proudu Jizery, vystupuje severně na Turnovsko, kde vždy několik hnízdišť existuje, ale i tady osídlenost slábne až k nule – jinak řečeno – Dolnobousovsko, Kněžmostsko a Mnichovohradišťsko jsou okrajem výskytu druhu. Dochází tu k populačním výkyvům kdy existují roky silné a slabé. Výrazný vzestup proběhl po půli 80. let.
Že by fenomén šíření druhu stál za výraznější pozornost, ukazují zajímavé momenty z odchytů. Byl to třeba (již dříve diskutovaný) slavík od Žabakoru, který ve vyšším věku přesídlil k Mnichovu Hradišti. Proč se tak nakonec rozhodl, když staří ptáci to nedělají, nedojde-li k degradaci místa? Je to tím, že už nedokázal jednoho jara sehnat partnerku? Velmi zajímavým příkladem nestálosti zpívajících slavíků byla také výprava k Hněvousicím, k místu, výše po Jizeře. Všichni tři odtud nahlášení samci, než jsem na ně dorazil, zmizeli. Byli v nabízení také neúspěšní? Co je limitem v této zóně? Že však jinde vyhnízdí a uchytí se, dokazuje naopak Všeň u Turnova. Krom pelichajícího samce jsme tam v létě, s místním znalcem prostředí, chytili i odrostlé mládě a ptáci tam údajně zpívají každé jaro. To u Příšovic už je výskyt nestálý a stejně tak zmizel ze svého místa výskytu i zpívající samec (2K), chycený u Jirska. Co v sobě skrývají místní hnízdiště tak jedinečného, že jsou jim slavíci věrní?
Když jsem byl vyfotit toto slavičí místo, nad Červenským rybníkem letěl bílý konipas! A v Horním Bousově seděla na jabloni cvrčala. Nikam dál k jihu ji to zatím netlačí. Jablek je v korunách staré Panské zahrady dost. Však i kvíčaly znovu přilétly! A kosové – to jsou frajeři největší! Černě-černí vedle rudých šípků, v kombinaci se sněhem. Tak máchají štětcem Vánoce za humny!
A ještě organizačně:
Děkuji v tuto chvíli všem, kdo poslali PFku. Nezůstaneme dlužni, jen jsme vždy pomalejší. Zatím si Vás „zapisujeme“ a přikládáme naše dvě momentky ze zahrady. 
Pro web VČP ČSO jsem již „Silvestra“ svědomitě připravil (měl jsem to po roce za úkol), ale tady nic z té „atmošky“ – jak se teď říká – „neprovařím“. Tady se objeví záležitost jiná, i tady je však ještě čas. Ale jak napsal kolega Tom D. (a já mu v tom věřím), slavíci už prý otáčejí hlavy! Teď mě napadlo, že mu udělám radost tady na stránkách, naskenuji staré fotky (bez jeho souhlasu) a ještě ten obrovský společný úspěch večer dooslavíme. Tak přijďte na chvilku pobejt!
No od Nového roku to fakt už budeme slavíkům odpočitávat a jejich stránka se musí jaksepatří ukázat. Dovede to, věřte mi. Tak dnes pozdě večer či brzy v noci tady napřečtenou a napodívanou. Téma: slavičí „úlety“.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php