Začátek sezóny – přes modráčky

Žádné komentáře u textu s názvem Začátek sezóny – přes modráčky

Už to tak chci mít. Od půlky března chytat. Nejprve v rákosí, pak v křovinách. A v závěru pod hvězdami. Chci si ornitologickou specializaci už více užívat. Potřeboval bych k tomu ale víc klidu. Aby se příroda nad námi slitovala. Odpustila všechny ty pokusy a provokace, a nynější trest vypršel v bolesti tak nějak ustojitelné. Když ona nesleví, nikdo jiný nám nepomůže. Přesvědčit se můžete každý v přímém přenosu. Držím palce seriózním vědcům, kteří s ní hovory v zrychleném řízení vedou.

A protože se kolem webu sešli i modráčkologové a na návštěvnosti je to poznat, vylovím další zápisek z historie. O modráčkovi, který se zapsal napořád.

11. 6. 1987 byl okroužkován jako otec od rodiny, na rybníku Nový u Koprníku. To již vedle sebe při výchově potomstva snesl modráčka dvouletého, který byl označen původně na Červenském rybníku 4. 4. toho roku, a pobýval v místě neúspěšného pokusu o hnízdění nejméně do konce měsíce. Na rybníku Novém pomáhal s dokrmováním juvenilů. Abyste zažili, jak detektivní rozměr může ohlížení po čase mít, hned stavím spekulaci – nešlo by, díky tomuto zachování se ptáka, domýšlet, že mohlo jít o mládě z tohoto místa rok předtím a posunout tak vznik hnízdění v regionu o rok? S tím, co víme podle získaných výsledků kroužkování, klidně.

V roce 1988 samec – otec zakladatel, na lokalitě byl a hnízdil ve stejném páru se samicí, jak informoval bývalý kolega, který se místu věnoval od samotného zjištění páru. Samec „pomocný“ se už nikdy neobjevil.

V roce 1989 hnízdili modráčci opět ve stejném páru a oba byli kontrolování ještě před odletem v září.

V roce 1990 se udály věci opravdu nevídané. Nevrátila se už samice (samic v oblasti byl vždy nedostatek), a to mohlo mít za následek podivnosti následné. Samec byl zkontrolován 10. 5. jako zpívající (jaro bylo v místě najisto bez modráčků!), a přestože byl jednoznačně pohlavně aktivní, v místě se určitě nehnízdilo. Do případu vnesla světlo následná zpráva o tom, že 2. 5. toho jara, kdy se na rybníku Kabát u Rabakova zastavil specialista na krkonošské modráčky tundrové, byl přehrávkou objeven (a poté zkontrolován) samec od Koprníku! V místě přesídlení i hnízdil s novou samicí neznámého původu. (Porovnejme data obou májových výskytů z míst). Vzdálenost je 12,5 kilometru (rybník Kabát je na JV). Považte – sameček měl usazenu hnízdící partnerku na Kabátě a pár dní nato se rozletěl jen tak zkusmo zazpívat na staré hnízdiště u Koprníku. Moje romantická hlava nemůže jinak – letěl ještě hledat původní partnerku, jestli se přeci jen nevrátila? (Hnízdění na Kabátě bylo pak úspěšné).

V roce 1991 nemám o lokalitě u Rabakova přehled, na Novém rybníku se nehnízdilo. Chycen byl ovšem (nejspíše průtažný) M,+2K 2. 4., a F,2K 4. 4. Jinak nic. Ovšem stalo se, že na sousedním rybníku Brodek, kolega z Brodu Železného, při letních odchytech v rákosí, zachytil samici modráčka 19. 7. Takový pták tam v létě nespadne z nebe a je jasné, že hnízdění uniklo. Samec? Nepoznaný!

V roce 1992 jsme spojili síly s bývalým kolegou pro výzkum Kabátu jednorázovým odchytem. Kontrolním odchytem byl potvrzen starý sameček, jehož příběh zde běží.

Další roky nemám zprávy o lokalitě Kabát, objevil jsem se tam až sám chytat v roce 1995, kdy jsem zjistil kompletní pár bez kroužků. Rybník ovšem vzápětí vyhořel, další roky se litorál vzpamatovával a stopa se ztrácí.

Aktuálně: Modráčci do močálů nepřilétli ještě ani dnes a nemohu nezmínit informaci z jihu Čech – starší kontrolovaní samečci zpřed týdne, se z místa vytratili!! Můžeme být na stopě neznámému chování v čase unáhleného příletu. Couvli?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php