Když se noc rozvypráví

Žádné komentáře u textu s názvem Když se noc rozvypráví

Po celý podzimní čas, přes zimu i jaro se těším na školní prázdniny a jejich červenec. Až slavičí park v nejzápadnějším cípu vymění masku a stane odchytovou stanicí, odkud po chvilkách zdržení ptáci odlétají s identifikačními kroužky vědecké instituce. Až se poprvé za situace, kdy ještě není světlo, ale tma už taky ne, zatřepe kapsa pod linkou a zasvítí v pološeru bělavý cíl. Slavíci konečně začali „poletovat“!

Kdybych pod keři vyhrával na skleničky namísto druhového zpěvu, nalákal bych i tak ptactvo mnohé. Zvědavost totiž vládne těm nocím. Proto i mozaika kroužkovanců je strakatá dost.

Ráno byla na západním okraji kotliny duha. Tak jsem ji od stolku vyfotil.

Okáči luční se pokládali čerstvě na křídla, modrásci na pozicích. Už jsem o nich nastudoval opravdu hodně a oslovil také odborníky. Třetí přemlouvání vzácnosti, aby přešla k nám do parku, třetí úspěch a doprovodné pocity prospěšnosti. Ano, pomohl jsem jim, ale ničeho za to nežádám. Jen prosím i za rok: „Buďte!“. Už vím, co vám ještě předpřipravit. Jak zkomfortnit vás báječný výskyt. Dál budu sázet kominíčky jako o závod. V místech, kde mravenci žahaví (tak se jmenují ti oklamanci) mají své příbytky v třtině křovištní. A budu si přát, ať pomoc nepřehlédnou.

Když se noc rozvypráví, sedím vzorně, nevyrušuji. Netopýři ušatí znovu otestovali sítě, právě kvůli nim jsem o stmívání ve střehu. Pak tichá dvojka vypadne jinam a síť si může oddechnout v menším šlofíku. Jak ale skočí do nového dne první minuta, jde se do střehu. V této části letně-podzimní migrace pěvců kotlinou Klenice se za tmy chytají pouze obecní ťuhýci – samci. Jejich přesuny nejsou v krajině po rozednění vidět, ale z domovských pozic mizí. Však také mláďata už pěkných pár dnů fungují sama, pomoci nežádají.

Až znovu sítě zaloví ve vzduchu nad bousovským parkem, bude už pětadvacátého. Co nevidět se první z „poletujících“ odsunou z kotliny dál a už se k ní nevrátí. Směr Praha, Šumava, údolí Rhôny a dál. Aby se událost zamaskovala, v parku zatím pobudou ptáci přespolní. Budou dost často větší „na mírách“, s zásobou „paliva“ na řadu dní. I oni ale po čase zmizí a jedna z nocí, co potom přijdou, už bude bídná. Průtah slavíků Českou republikou má obdivně svižný ráz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php