O barvách, co sehnat nejdou

Žádné komentáře u textu s názvem O barvách, co sehnat nejdou

Nemáte někdo ponětí, kde sehnat barvy, co by konečně „chytly“? Spoustu let totiž potřebuji obarvit bílé místo výzkumu, nastalé právě o tomto čase. Nechytá na něj nic, nechytám se já. Nejspíš to ani nevíte a – i kdyby, málokterý by se lapálií v létě zabýval. Na druhou stranu je super, že slavíci nechtějí vyzradit vše. Pojďme si o tajemném čase prozradit „za nehet“ známé.

Utichají požadavky mladých, rozběhnutých od hnízda do okolí, rodiče, vyhublí na kost, míří do pelichání. Až potud se dařilo fázi slavičího pobytu poměrně slušně číst, teď ovšem přichází problém. Za suchých parných dnů hnízdiště obecných slavíků ze všeho nejvíc připomínají „snědený krám“. Omladina odchází z domu hledat ovocné potravní zdroje, rodiče musí přepelichat a nejčastěji (alespoň jeden z nich) v místě. Kam se ztrácí ti posléze v místě nepřítomní? Kam mizí i zbylí slavíci, prostor do těch dob obývající? Jak dlouhé jsou/mohou být přelety za účelem pelichání? A – mají-li tak i slavíci tmaví, jak dlouhé přelety připisovat jim?

Co tedy víme?

Lze doložit pro českou ornitologii výskyty adultů obou druhů v prostředích netradičních, nezřídka vzdálených místům pravidelného osídlení. Rovněž lze říci, že není snadné takové jedince na náhradním místě identifikovat.

Navazující poznatky jsou zatím jen a jen v rovině spekulací, neustály by vývěs na slavičí stránce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php