Stejně budu lhát

Žádné komentáře u textu s názvem Stejně budu lhát

Kdybych se s vydáním knihy o slavících na hlavu postavil, stejně budu lhát. Připravte se na to. Není totiž v silách nikoho, být o živé přírodě objektivní.

Tak třeba poctivě vedená Kniha slavičích příletů. To je věc atraktivní pro novináře, přesná není ani náhodou. Podobně – kontrolní odchyty po lokalitách i tahových místech, přesnost výpovědi je prachbídná. A v sekci určování? Musel bych všechny slavíky v prvním roce života zavřít do závorky, měření mnohá jsou úplně vedle. Co barvy peří? Definovat odstíny hnědé a bílé by šlo za předpokladu, že postihneme šat předodletový a odděleně hnízdní. Jinak to nemá cenu. A co třeba překryv délek křídel a rýdováku u rozlišování pohlaví? I tam jsou bohužel urostlé „ty“ a drobní „ti“. Kniha ale vyjít musí, aby čtyřicet let specializování nezapadlo. Naštěstí je téma košaté a možnost záchrany mnohde. Kříženci! Toť kapitola rovněž velezáhadná a popasovat se s ní, aby kniha vnášela na scénu neotřelé, snadné nebude. Slavíci tmaví – čeští! Jak vysvětlit teritoriální zpěv samců? Ani to nebude jednoduché. Absence adultů na letně-podzimním nočním tahu – jak s tím se popasovat? Zde už je alespoň záblesk světla za tunelem a klíčový pokus proběhne v sezóně 2022, který snad zbývající drobné otazníky rozválcuje. Co ještě je potulkou mladých, a co už nástupem tahu či protahováním? Graf bude ošetřen mírou tolerance, bude ale i tak nejdále, co bylo kdy k fenoménu řečeno. Nároky na prostředí! Téma dynamicky se chovající v čase. Okraj rozšíření druhu (Mladoboleslavsko) není věrným vzorcem slavičího chování. Obecný slavík podle kolísání početnosti v některých letech „ohrnuje nos“, v jiných bere za vděk „pugétem keříků“. Usídlování mladých na okolí bude dalším „věštěním z koule“. Rozptyl je zdokumentován na studijní ploše „Od Humprechtu k Jizeře“ (220 km čtverečných), což rozhodně nestačí. Doporučení chytacích zařízení a návody k obsluze? Další veliká neznámá. Co vyhovuje mně, nemusí sedět jiným či podmínky mají odlišné.

Tyto a mnohé další přítěže nesmí utopit chuť slavíky představit a v mezích možného odmaskovat. Co vyjde spolehlivě? Obří hromady zkušeností a zážitků. Komentované fotografie v uvěřitelném pojetí. Pérovky s nejnovějšími poznatky z ruky. Kuriozity, které nikdy za mikrofonem nezazněly. Zápal pro věc, který neslábne ani v poslední zastávce. A také se pokusím vysvětlit kroužkovací „tajemnosti“ centrální databáze, které hromady let na to čekají. K některým klíče v ruce už držím.

Z penálu i ze zahrady:

„Táhnou“ brhlíci, jinak – vymeteno i s listím.

Děti v něm vidí piráta. Budu je prosit o jejich oči.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php