Podivné noci, podivný rok?

5 komentářů u textu s názvem Podivné noci, podivný rok?

Podobně, jak ráno se drží nad jižním obzorem veliká hvězda s pracovním názvem „Naděje“, (dokud svítí – za vstávání bousovských kohoutů – může ještě slavík přiletět..), podobně je tomu v současnosti s efektem nočního chytání. Ještě je na dosud nepředstavitelný verdikt přeci jen čas. Ještě je naděje.

Táhnou samice ťuhýků. Tato ještě tak ne, ale starší pak přecházejí zčásti do šatu samčího. Někdy se to plete.

Chytání v noci z třiadvacátého na čtyřiadvacátého července mohlo být úspěšné, kdyby…, kdyby byli slavíci. Do místa vstoupila noc s úplňkem a teplá, takových pod Rachvaly příliš nechodí. Vonělo seno, testovací předvečer ptáky dal. Ne slavíky, dost jiných. A noc v bezvětří první kontrolou předeslala, že ptáci se chytat budou. Že se táhne. Vodní chřástal a velký rákosník, tradiční migranti tohoto segmentu léta. Ve tři hodiny byli v síti. Pak ale prázdno, další spad nulový a rozbřesk šokující. Nula v nabubřelosti vykynula!

A přeci se na jedné z linií slavík dostavil. Jediný, vítaný silně.

Srovnání s akcemi minulými ale dál děsí. Dříve už nejméně od devatenáctého jelo vše parou vpřed. Úvahy – proč, a kdy se slavíci objeví, objeví-li se v nocích, jsou příliš mladé na věšení po internetu.

Souběžná síť na můstku přes svodnici byla instalována letos prvně. A jak přišel čas pro rákosí (je jiný než u slavíků), odchyty běžely pěkně, a šly by tak dál v jediné síti, kdyby vybýval čas. I tady se ale zdá deficit mladých, který možná republikové ornitologické noviny začnou brzy tisknout. Uvidíme, co akce CES, přesně na hnízdní produktivitu zaměřené.

5 odpovědí na “Podivné noci, podivný rok?”

  1. Ahoj Pavle
    je možné, že tak jak je letos zpoždění v říši rostlinné, bude i v říši živočišné cca 7-10dnů.
    L. Plot

    1. Zdravím na Turnovsko a díky Luďku též za součinnost.

      Pochopil jsem z toho, že taky zkoušíš zatím marně. U tebe, mimo hnízdiště, je to obzvláště cenné, „čidlo“ při Českém ráji ukáže pohyby opravdu věrně. Tak fungují i Biskupice – Sedélko u Jirky.
      Jenomže problém u slavíků bude složitější. Vždyť už pelichají a nasazení procesu před odletem je v tradičním čase (až na výjimky, které jsou vždy). Jinými slovy – žádná mláďata už do čísla odnikud příliš nedojdou. Co se vyvedlo – je! Vidět je to i na spektru z nachytaných (několika), vše je obvyklé. Tam by se mohla stát věc jediná, že se objeví ještě mladí z hnízdění náhradních (ne odsunutých), pokud byly maléry. To jsem ale po lokalitách neviděl, když jsem dochytával hnízdění. Adulti někteří už musí odlétat. Všude jsem ale nebyl a nevidím za humna.
      Znovu jsem prošel schémata předchozích let (toto chytání je mladé, není moc kde brát) a na paniku to ještě tedy není, proto jsem se krotil. Ty nástupy byly (krom loňska) přeci jen rozpačitější, jak ale nebudou v noci nad krajinou osmadvacátého, něco se fakt smeklo. Pak ještě, co ukáží tahové vlny v srpnu. Toto noční chytání je mj. úžasným vhledem do hnízdní úspěšnosti především LM, a to i v prostoru nad hraničními horami republiky, kde určitý potenciál existuje. Ti musí jít přes nás a noční chytání je u tohoto druhu o jednoletých zejména. Proč – i na to odpoví kniha. Jsou to věci velice vzrušující.
      Děkuji i za slavičí stránku, že chodíš.
      Pavel

      1. Ještě tedy, abych byl úplný – deště. Jsou to ale věci, které fakt přijdou na jiné stránky do sektoru „Hnízdění“. Letos to právě tak bylo. V čase, kdy ptáci, hnízdící na zemi či těsně nad líhnou mladé, deště jsou chybou významnou (mám řadu dokladů z dřívějška). Samice už v čase pokračujícím nedokáží zátěži čelit a přežití je redukováno velmi výrazně. Takové letos po čase byly.
        Všechno se ukáže, bezesporu.
        Se ST je to na průtahu jinak. Docela jinak. Zajímavé to ovšem bude taky, přestože (zejména my tady v Čechách) si na výrazný vzorek nikdy nesáhneme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php