Báječná podezírání

Žádné komentáře u textu s názvem Báječná podezírání

Výzkum se ubírá cestou, která neumí nebavit. Proto jej žiji prakticky pořád. Plete se do zaměstnání, hlásí se z cest po silnicích. Je to podobné, jak mají například výtvarníci, včera jsem se od jednoho z mistrů štětců a pláten vrátil a vezl si pozornost, jak tito přátelé dělají. Slavíka v síťovém zátiší, vzpomínku na přednášky U3V. V posluchačích to zůstalo, vím. Mluvil o inspiracích, o čase, kterého se vyvrbilo během současných problémů lidstva neočekávaně. Seděl jsem v ateliéru, kde sedával Luděk Maňásek, poslouchal věty, které znám z práce i záliby svojí. Jak přijde zničehonic nápad..

U slavíků to mám ještě odskočené – jak vzejde podezření. Pak už jen pracujete s fakty, domýšlíte doteď neviditelné spojnice, odhazujete hlouposti a některé v omluvě znovu zvedáte, abyste je v tichosti potom třeba už definitivně zahodili. A nebo taky ne.

Šel jsem v podvečer, když bouřka odtáhla za Bezděz a obzor západní změnila v peklo i s špicí pahorku, na lokalitu, která ležela v břiše nestrávená. Zjara jsem tam úspěšný byl pouze třetinově a tušil, že oba slavíci zbylí mne znají. Je to tak mnohde tady a kroužky odečíst v ruce je většinou s podílem velkého štěstí. A má to tak být, jinak by nepřežili, když by se neuměli poučit. Taktiku mám v hlavě a v tichosti, předstírajíc s lískou na jahody houbaře májovek, jdu na to. Ještě se zpívá, ještě fáze úvodní běží. A samice někde sedí. Než večer dorazil, měl jsem v náhodě oba v ruce. S kroužky, jistě že. Kolemjdoucí ukazuje v mobilu čerstvou nahrávku dudka ze sousední střechy přilehlé vesnice, který se v místě drží. Ona jej vídává dokonce z okna. Bez zpravodajů? Kam bychom došli!

Ti slavíci v měřeních a předešlém věku kroužkování mi potvrdili, co léta pilně sleduji. Jsou dalšími proti méně početným, kteří hypotézu okopávají. A já už vím víc než polojistě, že úvaha sedí. Že bude dalším odrazovým můstkem pod stropem cvičebny k přeskočení polstrované kozy jménem specializace. V teplácích, vytahaných kolen, se hotovím pod knutou tělocvikáře k odrazu. Tak – snad doletím. A jestli ne, však on mne dožene k opravě brzy. Na známky. Na vysvědčení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php