Cíl tažných ptáků

Žádné komentáře u textu s názvem Cíl tažných ptáků

Proto sem letěli. Rozmnožit se. My jsme zde zaměřeni na slavíky, pojďme se podívat k nim.

Kolem půlky máje už by měla být hnízda vystavěna a v nich vajíčka. Samice sedají k inkubaci, mnoho z nich už sedí. Představím vám hnízdiště u Býčiny a jeho příběh.

Vrátil se rodičovský pár z loňska, oba ptáci jsou starší, zkušení. A přeci ona udělala chybu výběrem místa. Věřila v rychlejší růst vegetace, že ji schová, až bude potřeba. Nestalo se tak a snůšku cosi zničilo, nejspíš šedivky. Hnízdí nedaleko a mají přehled.

Podařilo se najít poblíž hnízdo budované, náhradní. Snad budou štěstí mít víc. Snůška zde již bude více chráněná. Nejspíš ovšem bude méně početná, vajíčka tak čtyři.

Pojďme si ještě říct, jak to slavíci mají s „opravami“. Stále se to v učených knihách opisuje dokola, ale v podstatě k tomu nemám výzkumem připomínek. Pokud pár přijde o snůšku a partneři přežijí, následuje náhradní pokus vždy. V případě již vylíhnutých mláďat, přijdou-li o ně, většinou začnou o kus dál znovu. Vegetace je v tu dobu již vzrostlá, ptáci neusazují stavbu k zemi, nýbrž na podložku o něco výš. Pokud jsou mláďata již větší anebo velká, rodiče už znovu nehnízdí. Uběhlo totiž hodně času a pelichání před odletem jej potřebuje rovněž dost. Kolem půlky června se již mohou juvenilové objevit v okolí hnízda a do konce prázdnin mají čas k osamostatnění. Pak přichází potulka domovinou a odlet do zimovišť. První cesta do Afriky, kdy každý z hrdinů putuje sám a v noci. Ve dne se živí pro zásoby tuku i okamžitý výkon. Vždy potřebuje blízkost úkrytu, tedy podrost. Podobný, v jakém jej rodiče nedávno vypiplali.

Kroužkování pomáhá stopovat jejich příběhy a hledačskému snažení přidávat rozměr uvěřitelnosti. Každý jeden dospělý slavík, kterého držím v ruce podobně, jako včera u Husí Lhoty, prošel vším zmíněným. Narodil se úspěšným rodičům a došel k osamostatnění, naučil se zvládat daleké cesty a na jejich koncích přežít pro další čas. Právě jako zmíněný, po kroužku zkontrolovaný místní sameček TV 58569, kterého dvě malé slečny s tatínkem, pohledem vyprovázejí k větvím.

Dobrý večer.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php