Ospalý provoz ptačích dálnic

Žádné komentáře u textu s názvem Ospalý provoz ptačích dálnic

Ano, je to tak. Přišla konečně doba, kdy tahové cesty ptactva z oblastí známých i neznámých, ztratily proud. Rozpustil se v cílových stanicích. Stejně i oba druhy hnědých slavíků, se kterými (zejména) se na zdejším blogu setkáváte, si nedávno převzala do péče zimoviště. Ptačí cesty neumlkly ovšem docela, nezapomínejme na ptáky kočovné (letos zřejmě po čase pozor na brkoslavy), ale to je jen takové ometání pavučin. Čas klidu je ovšem vzácný a netrvá dlouho. Až bychom se možná divili, jak brzy někteří vyráží nazpět. My jsme tu ale hlavně pro slavíky, řekněme si tedy, jak je to se zimováním u nich.

Až se jednou objeví naše výsledky z polských geolokátorů, odvodíme si zimoviště obecných slavíků zdejších. Nebude to složité, protože vzdálenost míst instalace batůžků je po poledníku zanedbatelná. Dělí nás sice hraniční hory, ale i ty jsou nejspíš nepodstatné. To se nakonec uvidí. Budeme u druhu dokonce znát, kdy se vydává nazpět (i to lze použít pro populace naše). Obecně se předpokládá, že únor by měli ještě přebývat v zimovištích. Návrat domů je mnohem rychlejší, než odlet za sluncem. Zejména ptáci zkušenější se umí opřít do křídel a nezmatkují. Nedávné studie pěvců podobných ukázaly mimo jiné na schopnost Saharu překonat na jeden zátah.  

Pro slavíka tmavého, který směřuje až na jih Afriky cestou k Nilu, je návrat o něco složitější. Studie problematiky ukazují i na velmi zajímavé chování při zpátečním tahu v oblasti Afrického rohu, kdy řada jedinců (s ohledem zřejmě na aktuální stav krajiny) volí cestu obloukem přes Arábii. Slavíka tmavého je ovšem u nás stále vzácností potkat v hnízdní době. Nemusí to v budoucnu být s onou „vzácností“ až tolik vážné, protože se s přibývajícími zkušenostmi ukazuje, že mnoho z nich podvádí a tuzemský pobyt zahalují šikovností. Nicméně pro záměr vybavit i tento druh přístroji bylo využito nejbližších tradičních hnízdišť v Polsku. Tam už odvodit nebude co, jednak druh (až na jedinou výjimku) v čistém páru hnízdící u nás nebyl prokázán, a také proto, že z hnízdišť táhnoucí uhýbá výrazně k východu.

A soukromou úvahu na závěr – oba zmínění slavíci vypadají, že příletový kalendář v případě oteplování měnit zatím nemíní.

Ptačí tah během noci v horách.
A zde už vidíte aktéry tohoto konkrétního přesunu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php