Po šesti letech – dočkáme se?

2 komentáře u textu s názvem Po šesti letech – dočkáme se?

Byly časy, kdy jsme stavěli čapí stožáry. Když se čápy podařilo ubytovat, kroužkovali jsme mláďata. Už nestavíme, dnes to dokáže zařídit mnohá organizace, necháváme to jim, jsou lépe vybaveni.

V Kněžmostě stojí hnízdo v lukách u Koprníku od roku 1997 a je obsazované. I letos už tam čáp je. Toto jsme osadili v roce 2014 a čápi o něm vědí. Loni dokonce pár pobyl velmi dlouho, byl však mladý a na potomstvo to nebylo. Měli jsme ale radost z toho zájmu a říkal jsem, že – jestli ptáci přežijí, za rok to může vyjít. Zdá se, že přežili, před chvílí přiletěli a jak to bývá, samička po cestě odpočívá, on nad ní stojí.

Jsou to momenty, které v ornitologii vyhledávám a silně je prožívám. Známe-li, co střelci v Libanonu čápů postřílí na obou tazích, člověk je až dojatý. Teď sedí na hnízdě, které ještě odpoledne bylo prázdné, čekající. Jel jsem z údržby naučných stezek a napadlo mne přeci jen ke komínu odhlédnout. A už jsem hledal místo k zastavení.

Zasloužený zážitek.

2 odpovědi na “Po šesti letech – dočkáme se?”

  1. Dobrý večer a zdravím do Kněžmostu.
    Pro krásu ornitologie a ptačích křídel je dobré se podívat i na obrazovky České televize. V současné době dávají pořad Zázračná planeta: Na ptačích křídlech kolem světa a právě naposledy se jednalo o migrace do Evropy. Byla to nádhera. Čápi samozřejmě také, ale těch nových informací …
    Přeji pěkný večer a úspěch při návratu nejen slavíků, ale i nové generaci čápů.
    Mějte se pěkně a přeji i úspěch na novém blogu (Oceňuji tmavé písmo na světlém podkladu, ale zdá se mi, že fota jsou menší. Nu což, budu si muset na změny zvyknout).
    Nashledanou.

    1. Děkuji, Jendo.
      Dobře, že jste to tu zmínil, je to tak. Kdo má přírodu rád a ptactvo navíc, najde si radost na každý pokus!
      Vidíte, někomu zase schází ona klasická zelená stránka, je to těžké. A formát? Ten je již uzpůsoben prohlížení v mobilech. Pokrok nezabrzdíme.
      Zůstaňte naladěn se slavíky a s námi i dál. Blog je teď svobodnější, bude to milé.
      Pěkný čas přeji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php