Tajemná rozhraní

Žádné komentáře u textu s názvem Tajemná rozhraní
Vážení čtenáři.
Hned zkraje se omlouvám těm, kteří nejste ornitology či ještě lépe kroužkovateli a téma vám bude ponejspíš k ničemu. Nechte si v hlavě alespoň název příspěvku, může se hodit.
A vy kolegové s kleštěmi ať už značkovými či domácími výbrusy, přistupte blíž, ať ostře vidíte. Předkládám téma moderní, o němž se mluví v poslední době opravdu dost.
Prohlédneme si několik křídel, která jsem před kovárnu došel pochytat, předvedu na nich rozhraní pelichání neboli pelichací předěl. Dobré je být s ním kamarád pro snazší určování stáří, současně netvrdím, že jej lze objevit vždycky a je nějakým všelékem.
Jako vždy při nakládání s živým objektem musíme počítat s výjimkami a variabilitou.
Kroužkovatel, jenž prošel kurzem či dovzdělal se v čase, zkušenosti s rozhraním má a pár pěkných si v křídlech již našel a pro finální verdikt využil. K počínání je dobré se vybavit některým z určovacích klíčů, kdo má batoh větší, nechť si naloží toto..
Vyplatí se mít základní přehled o pelichání.
Na závěr ukázky přidám pár křídel slavičích, abychom uvěřili, že v příhodném čase rozhraní opravdu objevit lze.
Peří budeme počítat po našem, Angličané jej značí jinak.
Další důležitou poznámkou je, že ne každý jedinec daného druhu má obraz v peří stejný. Je to jako když bychom vedle sebe stejného věku postavili člověka zarostlého a toho, který je rád, že má vůbec kůži. Jeden mladý slavík si tak řadu krovek nechá téměř v podobě z hnízda, druhý částečné pelichání zabrzdí příkladně kolem prostředku křídla a třetí, i když vzácně řadu vymění celou, čímž znaky zmizí téměř na povel (unikátní příklad najdete na konci příspěvku).
Pojďme k obrázkům.
Nabídnu dvojici podobných čížků (F & M), jednoho starého M pro porovnání znaku, červenku, šoupálka s drozdem a nakonec kosa.
Při čtení z peří si nezalézáme do temných koutů jako na obrázku, vyhýbáme se ovšem i ostrému slunci. Ani v jednom případě mnoho neuvidíme, jemný film předělu u Sylvie černohlavé už vůbec ne.
Takto vypadá řada krovek, než ji částečné pelichání nabourá. Kdo chce se naučit rozumět křídlům, musí začít právě tady, u juvenilů. Jinak nepochopí nic.
Letní 2K pták. (Rozhraní mezi 5.-6. LK)
Detail předělu.
Pták 1K unikátně vyměnil kompletní řadu LK. Znak tedy vymizel. RK se navíc do jara otřou, ale hlavně vyblednou.
Děkuji za váš čas a přijďte. Bude to zase už pro všechny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php