Půlnoční lidé

Žádné komentáře u textu s názvem Půlnoční lidé
Teplo, obloha plná hvězd.
Dvanáctý den srpna sedmnáctého roku nového století.
Zbujelé traviny ptačího parku při východním okraji města na Klenici se nehnou, je bezvětří. Noční hmyz rozezpíval traviny, táhne k půlnoci a mezi jabloněmi se už formují lehounké sítě. Tým kroužkovatelů přijel na slavíky.
Pevná lavice pod vitálním štěpem ještě vydechuje teplo odešlého dne a láká k usednutí. Pro nedostatek času zeje prázdnotou. Už stojí v uličce v travách skládací stolička a na ní aparatura k nalákání ve výšce táhnoucích slavíků. Sem k okraji Polabí sletují od Jizerských hor na cestě k Šumavě a dál. Budou lákáni k zastavení a označeni. Od východní paraboly Rachval Slavičí háj požitkářsky polyká vzlínající vůni suchopáru, němé figury netopýrů stříhají tmu. Po práci se lidé sesedají k představám, těší se, co bude. Štěkot psa znejistěného v dálce podivnou aktivitou nakonec utichá a uměle zpustlý kout bývalé jahodové ekoplantáže koštuje z poháru léta. Ve směru k náměstí se podsaditou postavou tlačí do obrazu chrám svaté Kateřiny, rozeznat jde i komolý stožár fabriky. Tam někde kousíček za ním do noci blýská bousovské moře. Splavu širokého jak nemá z rybníků v okolí žádný. I pro tento maják noční krajiny je u sítí opodál šance k nachytání. Metoda lákání je čerstvá, ve fázi testování. Povede se ptáky z oblohy přilákat?
Letní noci jsou krátké a než člověk stačí užít z toho šarmu, zvolna končí.
Obzor vysoko nad Sobotkou začíná světlat, přehrávka zpěvů se ztišuje, za chvíli poznáme, jak moc jsme úspěšní. První kosové z provizorních zastávkových pozic přeletují do bezpečí keřů, a hned jak se rozední, začnou snídat. Ve vrbině za potokem se ozval hlas, který znalým ohlašuje šanci. Hrdelní mlaskavý zvuk několikrát zopakovaný patří slavíkovi. Podrážděný zpěvem z umělé produkce tak, že jen co se denní světlo ukotví, za hlasem vyletí. K sítím. To od cesty už jiný přilétává! Lehké tyčky se třesavě zhouply a síť ptáka drží. A hned se otřásla znovu ze strany druhé. Nad ránem zlákaní ptáci právě přilétají.
Tak to chodí o nočních odchytech slavíků.
Připomínka je poděkováním nadšencům, kteří ponocování u sítí věnují čas. Jsem si jist, že za několik málo let staneme znalými v problematice, kterou doposud v tajemstvích držela tma. Dokážeme číst slavičí odlétání. Ptáků, kteří jen před nedávnem se zvedli kdesi severně a s taktickými zastávkami i několika hlavními se stěhují do zimovišť. Ptáků, kteří jen za „pár chvil“ poletí už zase nazpátek. Kvapněji, rovněji, nedočkavě pod knutou potřeby přežít.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php