Slunce jako zákon

Žádné komentáře u textu s názvem Slunce jako zákon
Tak vážení příchozí, už to pěkně běží.
To jste jistě už viděli, slyšeli i ucítili. Jaro!
Za 50 hodin Slunce vstoupí do znamení Berana, den se vyrovná noci, než ji (pro mne) na krásný čas porazí. Rovnodennost se chystá.
Ptáci nevědí nic o obřadech, které tu chvíli dotvářely. O události, jež lidi vedla k radování a nadějím. Ptáci to mají jinak. Vnitřní biologické hodiny v periodicky opakovaných procesech chystají hormony a hlavy i jejich těla poslouchají. Bude se hnízdit. Před tím však navracet, tokat a nabízet se, utkávat.
Každým dnem, každou nocí směřují k hnízdištím i místům narození, ale i jinam, obrovská množství křídel. Žene je síla, za kterou stojí Slunce. Není dnes složité pochopit ten zákon, vyjít ven či vyhlédnout z okna a přesvědčit se, že platí. A já do toho vpadnu zanedlouho. Třeba už toho 20. března v rámci oslav. Zajdu k močálům, které se tehdy podařilo zachránit. Pak už zas málem ne a teď to vypadá, že jsem vše donasmlouval. Přežijí, věřím.
A proč o nich mluvit v tuto dobu?
Kdyby vše dopadlo dobře a zkušenost spolu se štěstím byla při něm, může se do slati vrátit letitý modrák. Slavík modráček středoevropský.
Hnízdívá u kanálu, zpívá jak skřivan nad rákosím, písničku nikdy moc „nepiloval“, ale nádherný – to on zas je.
Bude mi stačit zahrát pár tónů do jeho ostřic v houpavé zemi. A čekat v naději. Netrvalo by dlouho, je nesnášenlivý, on by se ozval.
Jsou to jiní slavíci tihleti modráčkové. Neskrývají se. A teď, když je rákosí ještě přehledné, najdeme je.
Po deštích přiletí.
Přivítají je strnadi rákosní, kteří jsou ještě o něco rychlejší a kolem táhnoucí lindušky luční. Ty je pozdraví, než samy popoletí. Skřivani, špačci, čejky, jeřábi, čápi, bramborníčci černohlaví – ani to vypisovat nebudu. Spíš se vrátím ještě k té stálici na obloze. Kolik malérů planeta zažila, když se k ní nemohlo dostat. Život byl v ohrožení. Kolik zažívá nyní, když víc spaluje. Až – a jestli vyjde o svátku, co je za dveřmi, věnujte té kouli chviličku. A kdo nestihne, může poděkovat večer. Budou tam v hlasech přítomni všichni co už přiletěli. I ti, kteří přežili útrapy zimy. Poděkuje každý jak umí. A při nich tam budu i já.
Přeji hluboký zážitek. A abych nebyl skoupým, tady je ten modráček.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php