Chvilky z roku 2016

2 komentáře u textu s názvem Chvilky z roku 2016
Nabízím momentky z loňska. Některé jsou sotva vidět, když tak si je nějak doostřete.
Všechny roky v ohlížení mi působí radost. Ten čas se vyplatil. I rok loňský byl hezký. Tady je trojice vzpomínek.
První z předávání Řádu srdce v pražském Divadle U Hasičů.
10.3.2016 Praha
Druhá z udílení cen v Jičíně (Jivínský Štefan), kam byla nominována knížka Slavík z dubového lesa.
25.2.2016
A protože jsou na fotkách dnes lidé i třetí bude táž. Pavel Kverek, osazující Slavičí háj.
Vzadu nepřehlédněte lovecký zámek Humprecht u Sobotky. Tvoří nám zadarmo našeho obrazu nádherný rám (i když by to Bousováci určitě neradi slyšeli).
A protože by to dnes bylo téměř beze slov, přidám tedy čtvrtou a k té se rozepíšu víc.
Štěpán Rak před večerním vystoupením pro bousovské slavíky navštívil samozřejmě také Slavičí háj.
14.4.2016
Mistr byl velmi potěšen nápadem postavit slavíkům náhradní domov za původní zničený. Jen škoda, že přes moji úpornou snahu a tajné přání to jediný domů nestihl. A přesto, jak se později ukázalo, dovedli se vrátit ptáci kroužkovaní, tedy zkušení místní. Jen to na slávu tak nějak nestihli.
Vrátit se toho dne do oblasti však přeci jen první slavík dokázal a sice na periferii Mladé Boleslavi. Takže struny měly důvod opravdu znít!
Je pro mne důležité, připoutat k slavíkům lidi. A skromný nebudu, daří se to.
Je mi velikou ctí, když někteří bez honorářů chtějí pomoci tím, co dovedou. I my pracujeme zdarma a dívám-li se na Pavla – zrovna on je jedním z úžasných lidí. Osvícených, vzdělaných, skromných, zaměřený na vegetariánství, moudrý a o pár let dříve narozený. A od před pár let veliký přítel slavíků. To on pro ně uvolnil kus své krajiny, aby měli nově kam přilétat. Není to úžasné? Přál bych vám vidět ho ve chvíli, kdy to ornitologovi opravdu vyšlo a z pod nejnižších větví divokých slivoní se jednoho odpoledne zatím spíš nesmělý ptačí zpěv ozval. A my věděli, že když přijdeme k lavičce za pár dnů, slavíkův zpěv od ní uslyšíme.
Rok šestnáct už byl takovým suverénním. Slavíci místa obsadili a podle kroužků víme, že se vrací. Nechávám ostatní v náladě a obdivování, sám však v ústraní rozbíhám výzkum. Upadám do stavů soustředění a plánů. Jak zajímavé, že přestože jsou ptáci již letitými, neumí přiletět dřív. Mají své představy. Divím se jim, když poslední roky jsou jara časnější a prostředí dávno připravené. Jako by jejich vnitřní hodiny stále ještě nevěřily a nehnaly zvíře do nejistoty. To jen my tady zahřátí sluníčkem a zmlsaní vůněmi keřů hezkých pár dnů už nedočkavě koukáme k jihu.

2 odpovědi na “Chvilky z roku 2016”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php