Zpětní kříženci

1 komentář u textu s názvem Zpětní kříženci
Co o nich víme? O zpětných křížencích slavičích?
Téma je to těžké a nejprve ho přiblížím pro návštěvníky, kteří nevládnou ornitologií. Aby od toho pokud možno neodešli. Na druhou stranu – musím občas vylovit něco speciálního.
Přímí kříženci jsou potomci od smíšeného páru slavíka tmavého (v jednom z partnerů) a slavíka obecného (v druhém z partnerů). Ze snůšky se líhnou především samečkové – hybridi, samičky se buď nevylíhnou vůbec, nebo velmi vzácně. Z umělých chovů v Německu byly samičky přeci jen známy, z přírody nikoliv. První a jediný důkaz z volné přírody byl pro vědu pořízen až 3. června 2009. Bylo to v České republice na periferii města Mladé Boleslavi. Odchytem nehnízdící, časně pelichající hybridní samice starší než dva roky.
Ovšem pořád platí, že šance je především na samce – a teď pozor – kteří se na rozdíl od hybridních samic mohou dále úspěšně množit. Uzavírat svazky s druhově čistou samicí toho či onoho druhu. Z těchto manželství se rodí právě oni zpětní kříženci, o kterých se soudí, že dalším prolínáním genů v kříženích následných postupně splynou v jeden z druhů, kdy je v terénu obtížné (bez možnosti laboratoře) takové ptáky rozpoznat. A přeci je dobré doufat, že při znalosti mezidruhových odlišností lze zpětné křížence podezírat.
Sám mám v archívu několik jedinců, kteří právě to podezření na sebe přitahují. O jednom takovém vám teď povím.
Bylo to na rohatských Horách za dob největší jejich slávy, kdy v té zapadlé pískovně bylo slavíků snad k desíti. Objevil se tam pták tak podivný zpěvem, že mne přinutil vzít si den volna. Tenkrát mne neznal, chytit šel. Podle mého nehnízdil, neměl s kým. V peří vypadal taky zajímavě, ale pravý hybrid to nebyl. Na to mu znaky nestačily. Ani jsem ho nevyfotil, nebylo tenkrát čím. Přál jsem si, abych se s ním mohl ještě potkat a alespoň křídla mu vyfotit. Přání to bylo těžké, protože je-li pták neúspěšný, může zmatkovat a do místa se nevrátí.
Zjistil jsem ho až po dvou letech (rok 2013), nevím, co se mezitím dělo. Mohl mne ovšem oblafnout, tolik času pro jednotlivá místa nemám, abych tam trávil série dní. Když se mi přihlásil, chytit nešel. Ale pak přeci. Bylo jasné, že znovu nehnízdí. Měl s tím dlouhodobý problém?! Byl k reprodukci způsobilý?
Křídla měla na letkách stejná znamení a já je konečně vyfotil.
Zaujme hrot křídla, redukovaná 2.RL a též i 1.RL, (záznam zpěvu jsem nepořídíl).
Vracím se z takových výprav rád a spokojený, naučil jsem se stát o výsledky. Tuším, že takové nikdo nemá.
Dalším rokem se pták už nevrátil.
Uvidíme, zda vzorek k analýze DNA domněnku potrvrdí.

Jedna odpověď na “Zpětní kříženci”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php