Vyjádření k zástihu

1 komentář u textu s názvem Vyjádření k zástihu
Na Facebookové stránce Birding Poland je zástih slavíka tmavého z centra Varšavy.
Je ze včerejška (18.11.2014) a je zdokumentován. (Děkuji Jirkovi za upozornění).
9.11.2006 byl v Ottenby (jižní Švédsko) na stanici chycen slavík obecný. (Děkuji Martinovi kdysi za info a odkaz).
Co je to za ptáky, co se děje?
Slavík obecný byl podle fotek tohoročním ptákem, slavík tmavý není pořádně k přečtení, nemusí tohoročním být, ale spíš ano.
Ani jeden z nich nevypadá nejlíp a zdravotní problém bude asi důvodem prodlevy. V případě Ottenby (kde se druh za normálních okolností nevyskytuje) může jít o nezvládnutý první tah jedince.
Zdravotní problémy se ptákům nevyhýbají ani během migrace, může se projevit nepřipravenost k cestě, parazitace, úraz. Takový pták se dohromady dá a pokračuje, nebo nedá a zůstane v zastávce na dobu zotavení či do nejbližší smrti.
Z historie KS NM Praha známe lednový (10.1.) zástih slavíka obecného ze střední Itálie a je uvažováno, že se jedná o podobný případ nezvládnutí tahu s následkem smrti. Uvedeno bylo „střelen“, pokud by tomu tak bylo doopravdy (dopis hlášení se ve stanici nedochoval), mohl takový lovec hlášení klidně i odložit „až po sezóně“ a střelen mohl být i v čase tradičního průtahu regionem Umbria.
Na českém webu Birds.cz je z dneška (19.11.2014) vyfocena pěnice hnědokřídlá od obce Zvíkovec (zatím se k ní nediskutuje), půjde o problém podobný. Pták se nejeví v nejlepší kondici a je oproti tradičním odletům značně opožděn.
Tak, jak se stále více lidí zajímá o ptactvo, jak technika na dokumentaci jde kupředu – kvalitou, dostupností i pohotovostí, jak funguje v tomto prostoru internet – bude hlášení přibývat. Jsou to případy, které pravděpodobně končí smrtí, v lepším případě v útulku.
Ne že by se slavík tmavý nemohl v přírodě přeživit a přežít zdejší zimu, dokáží-li to pěnice černohlavé a červenky, ale jeho zřejmě vynucený výskyt uprostřed polského velkoměsta nevypovídá o ničem dobrém.
Naprosto ideální by bylo v těchto případech ptáky podrobit vyšetření a posoudit jejich kondici.
Zástih slavíka tmavého může mít samozřejmě i dobrý konec přirozený, kdy pták v noci již odletěl a během dvou dnů dosáhne první tahové zastávky na jihu Evropy. Tam může problém uhasit. Uvážíme-li však, že kolem 25. listopadu vrcholí přílet slavíků tmavých do parku Ngulia Tsawo v Keni (25.11.2006 – označeno 696 ex.; 26.11.2006 – označeno 463 ex.) bude muset k zimovišti přispíšit, má-li z čeho pod kotel vůbec ještě přiložit.
Jiná situace je u modráčků, tam lze pokusy o přezimování očekávat. Dne 5.11.1988 byl chycen tady u Koprníku jednoletý samec v dobré kondici, kroužkovaný v místě již 30.října. Pak zřejmě před nočním sněhem odletěl. Přebýval u kanalizačních stružek v řídkém rákosí v lukách.
Data opožděných slavíků jsou zajímavá, případné posouzení tukových zásob takového jedince by také bylo ku prospěchu. Samozřejmě, že to vůbec nemusel být ani polský pták.

Jedna odpověď na “Vyjádření k zástihu”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php