Kdo to ví, odpoví?

7 komentářů u textu s názvem Kdo to ví, odpoví?
Dokážete poradit?
Éterem se pohybuje množství zajímavých lidí, slavičí blog váže též mnohé znalce – tedy poraďte.
Může jít v tomto případě (jak si nedůvěřivě myslím) o devětsil Kablíkové, protože „bílý“ to není.
Hledal jsem to po internetu, ale kdyby to byl domnívaný, tak přeci místo nálezu se svými 260(!) metry výšky od hladiny by pro něj nebylo, nebo snad někdo víte víc? Ta kytka má tři nalezistě v republice, všechny v severních horách!
Odpovědi klidně vložte tady pro všechny, nebo zprávou autorovi. A já vám předem děkuji.
Překvapily mne ty květy, když jsem hledal první slavíky. Devětsil lékařský na jiném konci lokality roste, ale tento mne zaujal netradičně bílým květenstvím. Přišlo mi i velmi půvabné, tak jsem ho vyfotil. A kvete jich tam mnohem víc, než zabral objektiv. Mám radost už teď, ať to s ním dopadne jakkoliv. Takové překvapení!
Květů tam je možná stovka. Chtěl jsem dodat, že by snad byli lepší ti slavíci, ale jestli v mapě rozšíření platí i dnes údaje z toho jara „11“ – no, tak to může být klidně nejjižnější stanoviště u nás. Třeba řeknete, že se za ty dva roky hodně oteplilo a roste všude po pangejtech. Ale já ho fakt ještě neviděl. I když…. …. i když v místě byl stoprocentně již před lety, znám odtamtud ty jeho listy, jen jsem myslel, že jde o ten růžovofialový. A ono nejde.
Já tam nikdy takhle brzy na slavíky nechodím, takže pak je odkvetlý a když člověk kytky nezná podrobně, neřeší to.
Uspěchané jaro, děkuji ti. Tohle jsou první letošní výsledky!
Ještě jsem přidal větší přiblížení, takhle vypadá. Že by tam Martine nebyl ani jeden fialový při nich? Nevím.

7 odpovědí na “Kdo to ví, odpoví?”

  1. Pavle, nejsem botanik, ale vypadá to jen na barevnou formu devětsilu lékařského. Mohou se měnit např. podle pH půdy apod.

  2. Čau Martine. Ja-ja-jaj. To jsem se snažil vykomunikovat s jedním odborníkem, neměl jsem pocit, že se mnou souhlasil, když jsem tvrdil, že může být světlá fáze toho známého – lékařského. Bylo by po radosti. On se někdo třeba přidá a naději zas doleje. Já jsem na to koukal, výskyt by měl i kolem Malé Skály. To není zas úplně konec světa. Jdu to ještě prohledávat a přidám fotku z detailu. Pavel, a dík.

  3. Bohužel, bude to tak, jak říkáš. Čepele listů nejsou trojúhelníkovitě srdčité. Že nekoukám víc po slavíkách a hledám senzace jinde! Ahoj a dík. Jo, i když všude píšou, že ten fialový poznáme během kvetení jistě, jako kdyby s bledou variantou nepočítali. Šlo by tam dojít a listy zjistit průřezem, bylo by vymalováno. Třeba jo, třeba tam zajdu. PK

  4. Ahoj Pavle, taky si myslím, že je to d. lékařský. Máme jich tu plno kolem potůčků v lužních lesích. A některé jsou taky světlejší.

  5. Děkuji vám přátelé, půjdu si ho tedy natrhat co drogu a dám se jím trochu z té euforie dohromady. Už aby se něco dělo v roštích, kolem rybníků to je samá složitost a takhle to pak vypadá. Zajděte si na Sobotínský občasník, tam si aktuálně počtete a zjistíte, jakou barvu že letos má paní Štěstěna. Pavel

  6. No zas to s tou konzumací nepřežeň, ať nám tu koncem měsíce nepopisuješ fialové slavíky:-)!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php