Přečteno z peří

Žádné komentáře u textu s názvem Přečteno z peří
Jestli ne každý, pak každý druhý obrázek v galerii, zadívá-li se na něj člověk s odstupem času, trochu déle nebo i jinak, rozkryje nějakou zajímavost. V čase, kdy čekáme na první slavíky z Afriky a je žádoucí čekání zkrátit, nabídnu jednu takovou fotku. Pro odborníky to může být zajímavé až překvapivé, pro návštěvníky ostatní třeba jen úsměvné.
Pojďme se na to podívat – přečteno z peří.
Na snímku rýdovacích per SO z 5. máje 2013 vidíme hned několik zajímavostí.
My se zaměříme na přítomnost „hladových pruhů“, ať si o jejich významu můžeme myslet mnohé. Ještě uvedu pro ostatní, že hladovými pruhy se rozumí „ošizený“ vývoj praporu(ů) per (zde světlejší a bledší oblast).
Kdybychom chtěli věřit, že znak opravdu opisuje životní výseč daného jedince ve vztahu k pohodě či nepohodě, promítnuté ve finále hlavně do příjmu vhodné potravy, úkaz nabízí následující:
Jak známo, diskutovaný slavík je mladý – tedy v prvním velkém peří a rýdovací pera mláďatům začínají růst už v hnízdě. U slavíků však mladí často opouštějí hnízdo daleko dříve než dovedou létat, ze známých důvodů. V jaké délce jsou v okamžiku rozběhnutí z hnízda rýdovací pera, je individuální, eviduji vzorce všeliké. U tohoto příkladu je vidět zhruba v půlce délky nápadný střechovitě zalomený pruh. Budeme-li trochu detektivy v ptačím světě – nemohla mladého slavíka stihnout výrazná krize právě v čase opouštění hnízda? Jak na tom byli v tu dobu jeho rodiče? Pokud nedošlo k nějakému karambolu, krmili svá mláďata? Byli tedy v pořádku a byli v pořádku sourozenci? Neživil se už třeba osiřelý sám?
A věc zásadní – propsal se do peří anomálií skutečně „nalomený“ vývoj mláděte?
Co je jasné. Slavík zdárně na prahu předminulého léta vyrostl, postavil se na vlastní nohy a vlastní křídla jej dokázala s vloženou mapou a potřebnou dávkou štěstí dopravit do Afriky a vrátit do rodného kraje, k Novému rybníku na Kněžmostsko. Kde zpěvák dostal kroužek a my tím snad možnost, dovědět se o něm něco víc. A možná už letos.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php