Po svaté Anně

Žádné komentáře u textu s názvem Po svaté Anně
Tak ještě pár zapomenutých dnů, jejich večerů a rán. Pak hned to přijde. Pravý čas po svaté Anně.
Slavíci na sobě pilně pracují i v těchto alžírských teplotách. A žluvy, co nedělají! Z korun osik při trati, stranou „erdesítky“ v místě, odkud to je stejně daleko na Horku, do Bakova i zpátky na Buda, po sobě aktivně volají. Byl jsem poprvé v tom zarostlém harampádí. Ale i kousek lesa pěkného tam je. Inu, cesty co končí za křovím, tam je dovoleno velikým neslušnostem!
Léta jsem to tipoval a jak už jsem tady psal, kvůli monitoringu teď navštěvuji i takováto „vedlejší“ místa. A k nemalé radosti slavíky nacházím! Takže počítání běží.
Pro ty, koho číst z peří baví, nabízím krásnou momentku jednoho „ještě červencového“.
Bude to mít ale akorát na minutu! Co ho asi čeká, až vypadne od řvoucí silnice Praha – exit Kněžmost – Liberec?
Nejdřív ale pojďme k tomu přímo ukázkovému schématu.
Mezi zajímavosti nikým nepublikované patří zjištění, že více jak 80% adultních slavíků mění jako poslední loketní letku tu předposlední(!), ne šestou. Ona pátá občas i celý proces uzavírá, častěji však společně s pery okraje křídla – tedy první a druhou ruční letkou. I zde to tak bude. Někdy přesně „docvaknou“ i pera rýdováku – ať už v jakémkoliv schématu. Někdy si rýdovák pospíší a je vyvinutý o něco dřív.
Podívejte se též na krásně světlé lemy praporů čerstvých letek a na jiných fotkách, kde je zastoupeno ještě zčásti i staré peří, uznejte rozdíl v barvě nového a původního (vyšisovaného).
„Letní“ dospělí slavíci obecní jsou sametově tmaví, často s nápadně vykresleným kroužkem kolem oka.
Že nehostí klíšťata ukazuje, že prostě jich je nyní v přírodě málo či méně. To zcela jistě.
Přestože už zas dobře létají, nechce se jim, hospodaří s energií. Pod keři je potravy dost, ne že bych tam koštoval, ale i otázku potravní nabídky samozřejmě v rámci práce řeším. I pro odlet jsou noci dobré, klidné.
Ukazuje se, že i slavíci obecní letí zkraje rychle a vytrvale až do první zastávky v Mediteránu. Tam tah přeruší na týden – spíše dva či tři. Pak následuje další nápřah, a tak dál, a tak dál.
Mladí bez zkušeností se chovají jinak. Když jsme u těch mladých – opravdu začínám brát vážně zmínky kolegů o nepodařených hnízděních, nejen ale pěvců. Juvenilů mnoho není, definitivně to poznám, až dozrají na Studénce bezinky.
Je přeci jen rok „13“ podivný. A opeřenci na jeho divokost doplatili.
Co hýbe populacemi, i těmi slavičími? Co bude v čase jara roku 2014? Kdo to ví? Klíčový bude tento odlet, Afrika i návrat těchto současných. A proto červenec chválím! Oproti předpovědím vyšel slavíkům přátelsky vstříc a houby – ty sebereme třeba na podzim!
Až se začne stmívat, sedněte si kdekoliv pod oblohu. Uvařte si poctivý kafe, nebo nějaký lehounký čaj a vězte, že touhle společnou nocí už znovu od nás odlétají hebce sametoví „rezaví“ slavíci.
I moje křoví tím chudnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php