Odlétání

Žádné komentáře u textu s názvem Odlétání
24. července
Jste překvapeni? Než jsem se začal věnovat slavičímu pelichání, byl jsem na tom stejně. Dřív se to nevědělo. Teď jsem našel v archivu momentku křídla z 23.7.2011, kde do ukončení procesu chybí jediný den – tedy ten dnešní. Této noci by tedy tamní slavík ze Sukorad už zřejmě odletěl. To jsou ti první, kteří odlétání zahajují. Pravda, v galerii se 150 pelichajícími slavičími křídly je tento jediný, ale několik dalších by šlo vypočítat.
Odlétání začalo. Ještě ale nejmíň měsíc se vyplatí místa navštěvovat, skrývají zajímavý studijní materiál. Myslel jsem, že ne, ale i letos budou nakonec rozdíly v rozložení procesu ve vztahu ke kalendáři, už se to ukazuje. Nebude jich však tolik.
Postřehů k tématu by bylo dost, jeden za všechny. Bezinky ještě zdaleka nezrají a první adulti mizí. Ano, důležitým poznatkem výzkumu (publikovaným) je nápadný nezájem pelichajících adultních slavíků obecných o plody černého bezu v čase kdy slavíci mladí, pěnice, rehci, drozdi a jiní, je s oblibou vyhledávají. Staří je konzumují jen velmi okrajově. Živí se dál hmyzem.
Je k tvorbě tuku a hutnění svaloviny potřebnější? Pravda též je, že hmyzu je v tomto období po zemi dost. Pravda je i to, že v čase tloustnutí (poslední fáze procesu výměny peří) se ptáci téměř po celý den živí. – A nelétají, čímž rovněž výdej energie šetří.
Ve vztahu k titulku lze ještě podotknout, že od nynějška by se už měli přepelichaní ptáci začít objevovat na přeletu severních hraničních hor. Je ovšem fakt, že slavík obecný svým areálem rozšíření nedaleko nás končí, takže oproti slavíku tmavému je na průtahu vzácnějším. Navíc výzkumy posledních let naznačují, že první etapu napříč Evropou ptáci překonávají do prvního zastávkového místa v oblasti Středomoří razantně. Jinými slovy – nikde se nezdržují. Ptáci tohoroční mají odletovou strategii docela jinou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php