Můžu chtít víc?

Žádné komentáře u textu s názvem Můžu chtít víc?
24. dubna jsou slavičí místa mnohde již obsazena. Nepamatuji takový přílet. Všude zpívají starší slavíci, jediný zatím není mladší (loňské mládě). Ti snad ale též přiletí, snad každým dnem. Navštívil jsem i místo nové, které jsem v zimě vytipoval, zpívají tam dva. Změřil jsem je, prohlédl, klíšťata naházel do lihu.
Nechci teď psát o tom, že znovu voní zem travou, že háje tonou v kytkách, že zavoněly slivoně a chystají se konečně trnky, že javory mají tu nejsvěžejší zeleň ze všech stromů, že z hladin jsou slyšet žáby, že zase vykvetly dymnivky a mnozí slavíci přinesly kroužky domů. Že se od Čížovek prvně ozvala kukačka. Chci napsat, že jsem v osm a tři minuty večer, když se můj pobyt nakláněl, uviděl to, co nikdy před tím. Proč jsem si toho nevšiml? Pro zaujetí slavíky? Mojí krajinou? Byl jsem uprostřed toho kotle, někde u Března. Z luk vzlétal čáp k hnízdu, díval jsem se za ním v zrcátku auta a nad Domousnickou branou v Chloumeckém hřbetu uviděl v odrazu bílý měsíc. A naproti, nad hrbem Baby, zapadalo slunce! Zastavil jsem. V parku už ladili k noci slavíci, květy voněly dočkáním se a ty dva Zemi vzdálené disky si přese mne posílaly pohledy. Pár minut sem mohl být středobodem té výměny i s mojí slavičí krajinou. Do ní vpasovaný vlhkým večerem kousek od Klenice. Že mne to až takhle nakrmí, jsem tušit prve nemohl! Můžu chtít víc?
Setkal jsem se u rybníka Baba (tak se jmenuje, nezaměňovat s kopcem nad Kosmonosy, o kterém bylo též zmínky) s postarším mužem a představil se mu. Činím tak vždycky v novém prostředí. Požádal mne, zda by mohl být u toho, až slavíka chytím, a mezi tím vyprávěl. O kraji, který by nevyměnil, o lesích kolem – s houbami i podzimní jejich barvou, o dětech svých dětí, které dnes na smůlu s sebou nevzal. Slavíka jsem mu představil a vysvětlil podstatu všech měření i kroužku s číslem pro daleká ptačí cestování. Přijde si prý poslechnout v noci. To jsem ocenil.
25. dubna jsem se vydal do slavičího háje na první kontrolu ptactva. Máme tři druhy strnadů – rákosního, obecného a lučního a třeba i cvrčilky zelené. Ten luční se libě zapisoval do zápisníku.
Výsadba černých bezů se snad ujme, počítám i se střemchou, to je slavičí strom.
A jak to je se slavíky? Bídné, podle očekávání. Současný prostor s čerstvě otevřeným sběrným dvorem nenabízí příhodné podmínky, přesto tam jeden je. A už je změřen a přečten.
Jeho dosavadní příběh je zajímavý v obou rovinách – odborné i neodborné. Takhle se vyvíjel:
Okroužkován byl v Trní u Sobotky v roce 11 jako dvouletý sameček. Co si lze domyslet?
Že zcela unikátně již 12.června pelichal letky na lokalitě hnízdících slavíků v samém okraji rozšíření v oblasti ukazuje, že se jako dvouletý nikde „nechytil“. V roce 12 tam už nebyl, zjištěn byl ale v Dolním Bousově, právě v lokalitě Zahrádky, kde nedaleko vzniká nyní slavičí háj. Byly mu tři roky a byl v páru. Přestože místo po změnách v sousedství není optimální, vrátil se do něj i letos už jako čtyřletý. Je velmi pravděpodobné podle jeho chování, že pochází právě odtud, že se tu prostě v roce 10 v některém z hnízd narodil.
I vývoj opeření je u něho pozoruhodný. První peří bylo krátké a oba šaty následující již reperezentativní a porovnáním k sobě shodné. Proto tvrdím, že vyhodnocování biometriky u slavíků do první kompletní výměny v létě druhého roku života je dobré právě jen k podobným zjištěním – že šat se poté většinou změní.
Chycen byl dnes ještě i zpívající slavík u tamního nádraží, první dvouletý. Už tedy přilétají a rozdíl mezi starými a mladými je 10 dnů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php