Přetěžcí slavíci

Žádné komentáře u textu s názvem Přetěžcí slavíci
Řeč bude o těžkých slavících, ale na určování. Ne tedy o předodletově ztěžklých jedincích, vychystaných na cestu.
Čím víc toho dnes vím, tím více tuším, jak vím o slavících málo. Mám v archivu exemplář, který bez analýzy DNA už neurčím. Je pták produktem „zpětného křížení“? Ano, tak to by se nám hodilo! Nevíme-li si rady, lze řešení odbýt právě tak. Tam se vejde podivných slavíků! Zahraniční kolegové tvrdí, že vzhledově takové nelze již odhalit. Že potomek křížence a jednoho z rezavých slavičích druhů „splyne“ zpětným křížením v jeden z druhů bez rozpoznání (vyjma samozřejmě již zmíněné analýzy).
Je to opravdu tak, že by se některý z rozdílných znaků „nezapomněl zařadit“ a následně nás „nezatahal za rukáv“ při určování v ruce?
Protože je přeci jen do příletu ještě čas, zvu kolegy a kolegyně z oboru k dvěma snímkům téhož jedince, chyceného 22. května v prostředí zavodněné vrbiny (místo letošního ročníku VPZ).
Ač se jedná o samečka, choval se tiše bez hlasových projevů a z místa (v těsném sousedství hnízdiště SO) následně zmizel.
obr. 1
obr. 2
Je jasné, že i takovíto slavíci se prostředími Česka pohybují. Kroužkovatelé (už někteří) na takovýto rébus narazili a „vyřešili“ to rychle. Tento by mohl skončit na seznamu jako slavík tmavý. Varuji však před ukvapeností!
Nesouhlasí na něj dvě maličkosti:
¨¨ 2.RL je až třetí nejdelší v křídle
¨¨ zobák není široký „lejskovitý“
Délka křídla, byť se na „90ku“ dostává, může právě pro samce vypovídat stejně tak pro přímého F1 křížence, kdy matkou byl slavík tmavý! (A to jde o 2K jedince, kdy křídlo se po prvním kompletním pelichání pravděpodobně ještě mírě pozmění).
Tak co to je tedy za slavíka?
Od roku deset, kdy byl sklopkou na zemi chycen, mám jej zařazeného opravdu jako hybrida. Beru si ty úkoly takhle po čase znovu na stůl, hodně se tím učím a též si téma užívám. Nechám ho i po dnešku v kapitole beze změny. Ale bude opravdu ještě jednou namíchaný. A třeba i dvakrát (či kolikrát).
Co se děje mezi rezavými slavíky po Evropě příliš ještě netušíme. Dovoluji si to tvrdit jako jeden z aktivních hledačů možných odpovědí.
Co bychom v roštích dělali, kdyby nebylo nachystaných tajemství a možných překvapení? Zavírali jen kroužky na vysoké a obdivně silné nohy? Zapisovali vlastní kontroly, v návratech do známých míst. Věřili, že třeba ten který stařík konečně „trhne“ rekord a přežije oněch bájných sedm let? Že se nám jejich život díky kroužkům přeci jen více odmaskoval? Ne. Je tu fenomén hybridizace! Kříženci, smíšená manželství (obousměrná), volba takových revírů, posazování hnízd, počet snůšek s převažujícími „čistými“ vejci, zpěvy bastardů, agresivita mohutných samců vůči slavíku obecnému a já nevím co ještě.
Budu mít snad ještě čas potápět se do toho moderního tématu, kde se zdají být objevy zavěšeny přeci jen „tak nějak více na dosah“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php