Úspěchy jiných

Žádné komentáře u textu s názvem Úspěchy jiných
Aby byl „slavičí blog“ širokým diskusním fórem, je otevřen i zajímavostem odjinud. Už tu byl zmíněn pozoruhodný výsledek z Orlického Záhoří, týkající se pelichajícího slavíka tmavého, dnes k posouzení dorazil další pelichající slavík, obdivuhodný neméně. Pochází z severočeských výsypek a získala jej pro ornitologii (i pro blog) M.Hanzlíková.
Řeč bude o tohoročním slavíku modráčkovi, před pár dny kroužkovaném a odhalujícím mimo jiné i to, proč je občas na jaře tak složité stanovit věk chyceného jedince.
Přestože literatura zná podobný případ, v Česku (alespoň dle mého rozhledu) bude nejspíše prvním doloženým. A stejně, jako nedávno I.Tláskal se slavíkem tmavým, i nyní Martina s zdokumentovaným středoevropským modráčkem, posunuli vědění o kus dál. A to je záslužné.
Mladý modráček – samička (podle dodané kolekce snímků).
Částečné pelichání modráčka je (téměř) souměrné. Začalo (pro kompletní pelichání adultů klasicky) na 10.RL a poté postoupilo jak k okraji křídla (9.RL), tak dovnitř mezi letky loketní (1.+ 2. /vypadlá/). Měněny jsou rovněž TL (1.- 3.), ale hlavně kompletně LK. Nevznikl tedy žádný předěl, žádné rozhraní pelichání na velkých krovkách! Pera křidélka zatím skvrny nesou, ale jak to s nimi dopadne, není jasné.
Zajímavý je rovněž rýdovák, už nyní chybí středová RP (1.pár) a bude-li výměna pokračovat, jsme svědky oněch „polovyměněných“ rýdováků pery odlišné kategorie, občas i s opakovanými skvrnami při ostnu. Skvrny „mladých per“ se stejně do jara výrazně odřou, nejen tedy že vyblednou, ale hlavně se ubrousí pryč.
RK sice zřejmě měněny nebudou, ale jejich prozatimní lemy také do jara zmizí. Rýdovák, přinejmenším v rovině krycích prostředních per, bude „kulatější“ a tak se při opakovaném pohledu na modráčka znovu nabízí otázka: “ Není-li možné u jarních ptáků vypomoci si kontrolou osifikace lebky, podle čeho zjistit, že slavík je loňský – tedy jen po částečném pelichání?“
A právě takový problém (i v spolupráci se stejnými kroužkovateli) jsme zjara v případě průtažného zahraničního kroužkovance řešili. Zúčastnění si jistě vzpomenou (úsměv).

Zdá se, jako by se kolem Bíliny chytali těžcí modráčci!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php