Klikněte pro radost

Žádné komentáře u textu s názvem Klikněte pro radost
Jaro se rozběhlo – i to ptačí.
Proč ten titulek? Slavičí blog je jiný, je to hybrid mezi ornitologií poetickou a odbornou. A návštěvníci na to slyší. Ještě mne nikdo nevytkl, že bych unavoval tou či onou verzí.
Dnes mám dnes dvě věci a dám je před víkendem, než kroužkovatelé vyrazí za modráčky. Obě informace se týkají právě modráčků. Jednak jsme široce diskutovali a určovali po internetu a mám-li mluvit za sebe – bylo to přínosné. A pak také jsem včera vyrazil chytat.
Určovali jsme věk chyceného modráčka. Několikrát jsme si téma „otočili“ a verdikty byly vcelku podobné. Sledoval jsem u kolegyně a kolegů, čeho se budou chytat a držet. Zda-li skvrny na krovce, širokého neotřepaného rýdováku, letek či nečeho docela jiného.
Co ocenit především?
Samec modráka je retrapem (HIDDENSEE), chycen byl 18.března! Zastavme se hned tady.
Bude-li pták opravdu někde z území „NDR“, odkrývá zajímavé datum průtahu – myslím tím časné. Dříve se tvrdívalo, že průtažní ptáci se objevují v pozdějších datech, sám jsem byl přesvědčen, že to tak nemůže být vždy. Časně chytaní modráci byli „rychlí“ a nikdy nikde na okolí dále nezjištěni. Naopak – vlna dubnových samců se mnohdy následně připomenula z okolí či návratem do místa v pozdějším čase. Je dobře, že jde konečně o průtažného ptáka, takových v archívu KS mnoho není.
Zajímavé bylo jeho chování. Na výsypce byl chycen provokací, šlo však (tradičně) o „tichého“ ptáka.
Datum předurčuje výskyt staršího jedince, „křídla“ však byla velmi tajemná. Vynesli jsme všichni po soudu a budeme čekat na hlášení. Materiály jsem v přestávkách zkoumal celý den a i kdyby měl křídla jako kurovitá perlička, musí být víceletý! Tady na blogu to je odteď uloženo a tady to také ověříme. Martině ještě jednou gratuluji.
U Koprníku jsem byl včera (22.3.) kvůli možnému rekordu. Nepadl ani u Červenského, kde jsme byli s Tomem dopoledne. Alespoň si zachytal do sklopek červenky. A zaurčovali jsme si. Je to taková přípravka na slavíky, ikdyž právě červenky mají křídla docela jinak. Ale šlo nám to. Nenaletěli jsme ničemu. Tam je dobré sledovat i rýdovací pera, u slavíků je to složitější, u modráčků bych byl velmi opatrný! Modráčci vůbec jsou na určování hodně, hodně obtížní.
Takže – u nás zatím nula, ale to nevadí. Plácky jsou nachystány a zítra k Novému rybníku zaskočím. Už proto, že prvně vedle na Brodku hnízdí husy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php