To to tedy trvalo!

Žádné komentáře u textu s názvem To to tedy trvalo!
Omlouvám se za toto téma všem, kteří na „slavičí stránky“ chodí spíše za „počtením“ a slibuji, že jim vše nahradím hned, co budu mít čas. Napíšu pak o slavičím plácku kde v čase, kdy samička sedí na snůšce a sameček na břízách koncertuje, rozkvétá v trávnících při okraji poléhavá růže galská.
Nyní však představím poznatek z pelichání, na který jsem hodně dlouho čekal, přestože jsem jej podezíral. Žil jsem však v obavě, že při „počítání křídla“ jsem kdysi chyboval, ony některé začátky nabíraných témat jsou dnes opravdu úsměvné, ale kdo se dlouhodobě věnuje jakékoliv specializaci ví, že vývoj a zkušenosti opravdu dost stojí. Člověk si nosí problém v hlavě, objevuje, podezírá, zamítá – a znovu podezírá a všechno to směřuje k „světélku za tunelem“. Můžeme s tím snad někomu připadat i jako blázni…
K „třicetinám“ výzkumu (které jsou už sakra na dohled) si naděluji s předstihem letos fakt pěkné dárky. Teď u toho byl Jirka Z. z VČP, který mne v podvečer na věhlasné lokalitě Kolomuty (po předchozím telefonátu) navštívil. Vždyť to sem nemá z „návštěvního místa“ tak daleko. Tak tedy i pro něho: Důkaz o netradičním schématu pelichání ručních letek (RL) je nafocen!
A protože si obě křídla byla podobna, lze na zjištění stavět. Možná si někdo z kolegů teď řekne, proč věci troubím takhle do éteru a nesečtu je do nějakého periodika?! Prostě, u mě je to tak, že v zneužití nevěřím a shrabu to během jednoho-dvou let. Navíc fotky jsou na webu v mizerné kvalitě. Jednou připravím zásadní souhrn o pelichání obecných slavíků. Bude třeba se rovněž ještě poohlédnout za hranicemi, kolik toho bylo vybádáno.
Fotky křídel jsou tady:
Postup výměny RL u slavíků je udáván od desátého pera ke kraji křídla (v českém počítání). Zhruba v půli jejich pelichané řady dochází k zapojení loketních letek (LL) do procesu a to od středu křídla k tělu. Ještě před tím ale vypadnou (většinou od prostřední) ramenní – terciální letky (TL). A to je z velkých per na křídle vlastně všechno. Pak už jen chystající se nové vytlačují staré, ty vypadávají a zázrak výměny z jednoho váčku se dokonává. Slavíci se pod tlakem rychlé a náročné výměny nepřetržitě cpou potravou, které je v prostředí v tu dobu nadbytek (pokud vybrali místo dobře). Teď zjišťuji, že jsem téma asi odvedl trochu „za roh“ – tak tedy zpět. Zjistil jsem u slavičího samečka postup pelichání jiný než je obvyklé. Nejprve vypadla z obou křídel 9.RL, u levého potom dokonce 8.RL a až poté 10.RL (u pravého obě tyto současně). TL jsou již měněny standardně od prostřední (druhé). Dále se postup odvíjí od zaběhnutého schématu.
Nález znamená, že aniž by šlo o defekt, může pelichání začít jinde než v předělu křídla (uprostřed).
U pelichajících adultů je s postupujícím procesem stále obtížnější stanovit pohlaví či věk; tady se zdá podle naměřených hodnot, že jde velmi pravděpodobně o samečka a spíše dvouletého (podle pruhů na krovkách). Velmi by pomohly kroužky, tito ptáci se opakovaně ale chytají obtížně. V tom je problém. Co v tom vězí, o tom někdy jindy.
Závěrem
Jsem rád, že mohl Jirka vidět klasickou lokalitu oblasti. Zachrastili jsme si v plechovkách a pracovní stolek k zapisování uvidíte na fotografii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php