Ještě k modráčkům

Žádné komentáře u textu s názvem Ještě k modráčkům
Doplnění fotopřílohy a diskuse k ní.
modráček č.1 : M,2.K
Jedinec s výraznými skvrnkami i rozhraním pelichání. Nejblíže rozhraní je dokonce patrné na skvrnách, jak se na vnějším praporu obrušují/vylamují. Pozor, později po příletu se stává, že po skvrnách najdeme u nevyměněných LK pouze vylámané špičky per!
U tohoto modráčka dále zaujala již zduřená kloaka (večer zpívající) a také zhojená rána na břiše (bude dále zkoumáno). Tukové zásoby neznatelné.
modráček č.2: F,+2.K
Ukázkové křídlo po kompletním pelichání. Krovky jednobarevné a stejně široké.
U tohoto modráčka zaujal stav tukových zásob. Samička měla tuk obou sledovaných míst dobře patrný, ikdyž již zčásti již spotřebovaný.
modráček č.3: M,+2.K
Ukázkové křídlo po kompletním pelichání. Tuk jen velmi nepatrný. Kloaka v klidu.
modráček č.4: M,2.K
Velmi zajímavý jedinec, který možná řadě jiných kolegů pomůže z problémů. Jedná se o mladého samečka s nevýrazným zbarvením štítu. Důležitým znakem pohlaví je modravá brada, která v budoucnu oddělí a ohraničí hvězdu. Kdo chytá jarní dvouleté MM, dá mi za pravdu, že rozdíly v zbarvení štítu jsou opravdu značné. Vždy ve vztahu k datu zástihu (barvy se oděrem vyvíjí-rozsvěcují). Je provokativní otázkou, zda „břídilové“ jako je tento, nejsou mláďaty až z druhých hnízdění. Tukové zásoby nevýrazné, půjde o „poflaku“ z středně vzdáleného okolí. Kloaka v klidu.
modráček č.5: F,+2.K
Samice, určena jako starší dvou let, byla retrapem. Jedno z RP má u špice skvrnku (i na fotografii jsou naznačeny jakési „skvrnky“ u 3.-4. LK). Kroužek na pravé noze, silně zablácený, musel být před identifikací omyt. Vyřešením dat (budou samozřejmě též zaslána stanici) se ukázalo, že pták byl označen jako mládě (Juv.), v roce 2009 na Žehuňském rybníku (NB). Můžeme se někdy k tomuto výsledku vrátit a přidat ostatní zkušenosti s přesídlováním mladých modráčků po Čechách, které mám v záznamech. Tento je unikátní v tom, že jde o samici. S tukem je na tom stejně, jako modráček č.2 (samice). Víme-li, že jde o tříletého jedince, znovu si připomeňme zbarvení křídel. Mohou některé zjištěné skvrnky opravdu upomínat na šat po první výměně? Vzpomeňme na průtažného modráčka z 27. března!
Rozptyl mláďat modráčků středoevropských je znám, i mnou dosažené výsledky to dokládají. Na Červenském rybníku zpíval jeden den v druhém roce svého života například sameček, označený v hnízdě u Mělníka.
Opakovaně upozorňuji, že tento slavík se stává bezkonkurenčně nejprobádanějším z kvarteta, co se týče výsledků kroužkování. A bude jich přibývat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php