Špatný úsudek?

Žádné komentáře u textu s názvem Špatný úsudek?
Již jsem zmínil, že pelichání dospělých slavíků je famózní téma. Informací – obecně mnoho není a terénní poznatky jsou velice drahé. Stojí totiž mnoho času. Představu, kterou jsem si sledováním místní populace vytvořil třeba občas poopravit. S výrazně zpoceným čelem se k tomu uchyluji i nyní. Domníval jsem se, že začátek výměny peří postihne dříve samce, protože mateřství tolik „neprožívají“. Chyba lávky! Na základě prvních a myslím, že kvalitních letošních výsledků, jsem opustil onu „slepou kolej“ a rychle prolistoval archiv i vzpomínky! A podezření je na světě. Samci pelichají později než samice.
V posledních dnech (do 20.6.) jsem odchytil poměrně dost samečků, ani jeden z nich však ještě nepelichal. Zato obě dvě samičky již proces započaly. První už tady někde na webu „visí“, druhou představuji teď.
V obou případech své matky téměř samostatní výrostci už nezajímali, zatímco samečci ještě tu a tam dokrmovali a hlavně střežili bezpečí. Nevím přesně jaký je důvod pro toto zjištění, ale historie už tyto případy pružně dodala. Náhle vše do sebe zapadá úplně jinak.
Je však třeba rozšířit studijní materiál a také nalézt smysluplnou odpověď pro tento úkaz – pravda, samičky byly obě dvouleté, ale netuším, jakou věk hraje roli (ikdyž i o tom tady již byla diskuse).
Také spolu s tím přibyl jeden zajímavý rýdovák. „Zabrat“ dostal zřejmě za vlhka při sezení na hnízdě. Je rozcupovaný a mírně napěchovaný.
Někteří slavíci tedy již opravdu pelichají.
Aby ne – odkvétají černé bezy spolu s akáty a to je čas, v němž mláďata jdou z hnízd.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php