Tahový předěl slavíků?

Žádné komentáře u textu s názvem Tahový předěl slavíků?

Migrační rozhraní je stav, kdy z republiky část jedinců druhu táhne po mapě „tam“, druhá „jinam“. Uvažují se směry – jihozápadní, jižní, jihovýchodní.

Slavíka tmavého netřeba řešit, ležíme při okraji migrační linky a všichni cestují podobně, k jihovýchodu. Jde o slavíka obecného a spousta pěvců takový tahový předěl má. Třeba pěnice černohlavá.

Z oblasti, kterou sleduji, se obecní slavíci pouští k jihozápadu. Volně či poctivěji, jak který. Existuje pro druh ovšem i odlet jižní, dokládají to zástihy v Alpách při přeletu velehor. Půjde o ptáky z východnějších poloh republiky či dokonce Evropy? Řeč je o odletu a o ptácích na první cestě, kdy z oblasti jihozápadu důkazů máme už pěkných pár. Ptáci směřují podhůřím Alp nejprve více na západ, pak se stáčí k Středozemnímu moři. Tahový kanál je v konci léta potravně vydatný, letově klidný.

Rozhraní je cosi jako volnější prostor, kde stále někteří nedrží představu a cestovat mohou odlišně. To by vysvětlovalo vzácnou přítomnost pro slavíky z Čech v horách na prvoodletu. Jinak ovšem naprostá většina podrží směr k Šumavě a Českému lesu a z republiky ven.

Pokud budeme v přírodě chtít vidět hrany definic, budeme zklamáni. Výjimky existují a je jich početně. Nehnuli bychom se z místa. Nyní víme o slavících ze střední a západní části státu. Budou létat z hnízdišť Moravy a Slovenska příkře západně okrajem velehor, nebo je překonávají napříč? Pěvců s jižním typem migrace je i v Čechách spousta, například zvonohlík zahradní.

Aby věc byla složitější, jarní návraty slavíků v podstatném měřítku budou jiné, než odlet. I mladí ptáci jsou vedeni potřebou hnízdit a návrat urychlují. Jedním z nástrojů je cesta více po přímce mezi finálním místem přezimování a místem narození, v jehož okolí pták hodlá prvně hnízdit. Dalším pak redukovaný počet zastávek návratu a třetím – délka pobytu potřebná k rekonvalescenci. Abychom byli spravedliví, třeba doplnit čtvrtou, ne nepodstatnou, bloudění a nezvládnutí návratu do oblasti původu „na první dobrou“.

Slavíci odletěli. Zda byl průtah rychlejší a časově vymezenější, jak se podezírá pro druhy mnohé jiné, je otázkou, kde odpověď pozdržme alespoň do sezóny příští. Letos by se takový dojem zdál.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php