Kroužek slavíkovi nevadí

Žádné komentáře u textu s názvem Kroužek slavíkovi nevadí
Hliníkový kroužek s ražbou stanice a identifikačním kódem ptákům nijak zásadně nepřekáží. U slavíků mám na 300 důkazů, kdy se s ním pták vrátil z Afriky. Některé kontroly jsou i po letech a běhák byl vždy v naprostém pořádku, na druhou stranu, nebýt kroužků, mnohé by zůstalo utajeno.
Se slavíky jsem se setkal prvně v roce 1980, od roku 1983 mám povolení tyto zkoumat i za pomoci kroužkování, stal jsem se specialistou. Stovky hodin vyprávění o druhu v médiích, několik zachráněných hnízdišť v oblasti, ale především cenné poznatky, využitelné právě i k ochraně druhu, jsou vysvědčením z této záliby. Po letech scházení se s objektem zájmu si dokonce myslím, že slavíkům v jejich životě výrazněji nepřekážím. Skutečnost, že nejde jen o nějaké to „chytání pro radost“ si můžeme dokázat právě třeba na prvním letošním výsledku kroužkování. Pojďme se tedy podívat, co kontrolní odchyt bousovského slavíka pro výzkum znamená, co lze z něho vyčíst:
Slavík obecný (Luscinia megarhynchos), označený kroužkem N.Museum Praha N 557295 jako dvouletý samec (pelichající) dne 28.6.2009 v místě pravděpodobného hnízdění, byl kontrolován následujícího jara 20.4. na stejném místě.
Prvním zjištěním je fakt, že se slavík vrátil po roce do stejného místa. Takových důkazů je mnoho a výsledek nepřekvapuje. Proběhla i porovnání biometrických údajů, to však nechme na jinou diskusi. Zajímavé je zejména to, že v čase kroužkování šlo o dvouletého jedince, který se mohl – a nemusel narodit v roce 2008 tamtéž. Velmi pravděpodobně tam však prožil (ať už v hnízdění či nikoliv) svůj první rok dospělosti a v místě rozhodně i pelichal. V roce kroužkování se zcela jistě (jako dvouletý) objevil na lokalitě v pozdějším datu (spíše až v květnu). Letos nám ale krásně předvedl, jak je schopen „usazený“ sameček (v našem případě tříletý) přispíšit natolik, aby místo „okraloval“. A velmi pravděpodobně bude úspěšný!
Starý slavík (dříve označený) se s největší pravděpodobností již nevrátí a tento rok bude v režii jeho nástupce; svádí to k domněnce – mohl by to být jeho syn? Není to vůbec vyloučeno.
Výsledek je cenný už proto, že dvouletí ptáci se mnohdy chovají jinak, ale to je opět na zcela jinou diskusi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php