Dobří slavíci se vracejí !

Žádné komentáře u textu s názvem Dobří slavíci se vracejí !
Kontrolních odchytů registruji stovky. Jde o nejcennější výsledky kroužkování. Slavíci se tak stávají, alespoň pro mne, čitelnější. Kontrolní odchyty (retrapy) lze rozdělit na uskutečněné v samém roce kroužkování a na ty po letech. Dále je lze členit na výsledky mláďat a obou slavičích pohlaví. Rovněž třeba počítat s těmi, které mohou zajistit jiní kroužkovatelé v oblasti či mimo ni, uvažovat lze i výsledky ze zahraničí, které však zatím v mém výzkumu chybí.
Poslední den druhé dekády roku 2010, který jsem namířil pouze na dvě lokality u Klenice, přinesl druhého zjištěného slavíka a první retrap této sezóny! Na vychytralého slavíka od Dolního Bousova bylo ale třeba zvolit odlišný způsob odchytu, než včera u Bakova. Slavík mne poznal hned, jak jsem zastavil autem na cestě :)), naštěstí bylo pro odchyt víc času, než včera a poté, co se přehnala bouřka, vše vyšlo. Kroužek na jeho noze mne vůbec nemohl překvapit.
V archivu jsem zjistil, že označen byl v místě 28. června loňského roku, kdy už pelichal. Tehdy byl dvouletý a mohl u Červenského rybníka i hnízdit. Teď se vrátil a dokonce drží zajímavý rekord, je totiž nejčasnějším retrapem mého výzkumu! Když jsem vše doměřil, vyfotil a chystal vážení, připadal mi, že si procedůru od loňska pamatuje, že ani v Africe z toho nic nezapomněl. Jistě věděl i to, že po zvážení může zase letět.
Na lokalitě nemůže být dlouho, nejdéle od včerejška, více zjistit nelze. Od včerejšího slavíka je tento „vylítanější“, nemá tolik viditelného tuku. Ale zpívá nádherně, v noci už možná začne sám od sebe. V sousedství však jeho souputníci ještě nejsou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php