Úplněk pro chytání dobrý není

Žádné komentáře u textu s názvem Úplněk pro chytání dobrý není

Včera se prakticky nesetmělo. Ke kontrolám nepotřebujete svítit, ale nejčastěji ani není na co. Kdo táhne v tuto dobu po nocích poctivě, jsou adultní ťuhýci obecní. Projekt ve Slavičím háji počítá s nočními kontrolami, i když jsou náročné, dává to cenné poznatky. V jaké fázi noci a kteří ptáci jsou ochotni sletět do prostředí. Je to vše ohromně odpracované, ale je to tím, že si příležitosti vážím – a také, že pořizuji data vlastní, pevná. Jde o zkušenosti k nezaplacení a činil jsem tak i v horách, když jsme chytávali poměrně pionýrsky táhnoucí ptactvo. Chodil jsem ke světlu, i když se předem kroky zdály zbytečné. Už jen ona fascinace klidovou částí dne. Věděl jsem, že přestože ptáky nevidím a kolem se neukazují, tah určitě běží. Musí běžet.

Každým dnem bude tlak na přesuny sílit, červenec se překlopil do závěrečné fáze před srpnem, který bývá po setměních opravdu spontánní. Krajinné poznávačky mláďat budou přecházet nezachytitelně v etapovité odlety, prostředí se v tom čase navzdory ruchu začnou opravdu vyprazdňovat. Po silnicích i okenních parapetech bude mnoho poztráceného peří, odlétání bude v kurzu.

Fascinace motýly modře poprášených křídel trvá. S objevy to v těle vždycky tak mám. Vidím ty modrásky přenocovat, kdy na rozdíl od nich vím, že dnešním prožitým dnem přišli o čtvrtinu života. Jestli musí někdo pospíchat, jsou to oni. Stále nemohu tak nějak pobrat, co objev pro prostředí znamená. Třeba ve formátu Mladoboleslavska. Jde tady o jeden z nejkvalitnějších benzínů do motoru. Takových oktanů! V noci, když chodím kol sítí po kontrolách, vím, že modrásci kolem mne spí. Zažil jsem je po kytkách totiž večer usínat. Když druh monitoruji. Ráno pak mají droboučká křídla orosená. Přitom si uvědomuji, jak cenná je ve zpětném zrcátku absence aplikace chemických růstových podpor. Prostředí parku by nikdy tak vitální nebylo. Dech by byl polochcíplým. Vnímám to při každičkém kroku místy. Zachovalost je tak nadějí na ohromné objevy další. Samovolně tedy dochází k pokusům otestovávat potenciál krajiny, která – popravdě řečeno – bádána jinak moc není, nemáme příliš nač navazovat a strašné je uvědomění, že o tolik pokladů každý rok za rokem v zlověstném poklidu nezúčastněně přicházíme. Z nikdy nenapsaných seznamů mizí. Jedná se o škodu nejvyšší šířky i délky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php