Továrna na obdiv

Žádné komentáře u textu s názvem Továrna na obdiv

Pár stovek metrů za okrajem města mám místo přechodného pobytu. Slavičí háj. Slavíci úspěšně vyhnízdili, ale hitem léta je motýl modrásek bahenní. Po nemalém vynaloženém úsilí už je jasné – ano, je nově zjištěným taxonem prostředí a my jdeme místo zaregistrovat.

Mezi nočními tahy je čas obcházet kvetoucí kominíček a motýly počítat. Žádná vysoká matematika, stačí prsty jedné ruky. Jak rychle imaga hynou, skladba se obměňuje. Žijí totiž nejvíce týden. Zkraje jsem jel na chybách, ukazuje se i tady, jak je důležitá dobrá literatura. Dnes po ránu, jak sítě začaly vlát prázdnotou, pořídil jsem díky náhodě možná snímek snímků. To musím ale nejprve nechat ověřit – zda ano či ne. Na každý pád se znovu ukazuje, že jedině úsilí a výdrž dokáží přírodu rozmluvit konkrétněji.

Chytil se k ostatním opeřencům i modráček znovu. Tentokrát ovšem mládě asi nahoře od Zvolínku, je z prvního hnízdění a docela determinačně dával zabrat.

Daří se schytávat v zajímavých číslech zdejší strnady obecné – letošní mláďata. To se může hodit. K průtahu či – lépe snad – pohybu rákosníků dlužno poznamenat, že už se ukazují v zastoupení i mladí obecní rákosníci. Jinak jde třtinou běžná skladba křídel. Staří velcí, staří proužkovaní – i s omladinou, a tak dál. Málo je tradičně strnadů rákosních, ale Slavičí háj není prostředím k druhu optimálním. Nevím, co pro ně udělat, u rohu s mokřadem sídlí jediný pár.

Je to odvážné – možná až přidrzlé, ale budu se moci ohlížet po nové výzvě ve vztahu k vzácnostem. Tři cíle naplněny (teď raději zaklepávám na dřevo), jaký vyhlédnout čtvrtý? Třeba, jak odklánět jarní mrazíky, to by byla věc. Větve jsou většinou prázdné, stromy jak po nemoci. Prořídlé, často v náhradním listí. Lesík se vzpamatovává taky složitě.

Včera byl balón v závěru pouti tak nízko nad městem, až se psi báli pro hukot hořáku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php