Den pěkných výsledků

Žádné komentáře u textu s názvem Den pěkných výsledků

Přibyla dvě hlášení z nočních odchytů.

Slavík obecný – mladý pták, označený ve Slavičím háji 8. srpna v konci noci, byl kolegou Zdeňkem V. chycen u rybníka Zrcadlo na Jičínsku, ráno 11. srpna.

Slavík obecný – mladý pták, označený na letním kempu u Žehuňského rybníka 31. července v konci noci, byl kolegou Jiřím Š. chycen při Chodské Úhlavě u Nýrska, v samém okraji republiky, ráno 8. srpna.

Budou-li se slavíci po nocích chytat, budou také výsledky. K nim podrobněji…

Slavičí háj 2013 – začátky.

První slavík, kontrolovaný na Zrcadle, ještě nenabral optimální směr odletu a vypadá to, že stále dál „ukládá“. A ohromný rybník Zrcadlo na špičkové migrační cestě rákosinového ptactva je majákem pro návrat potřebným. Objevil se tam právě v čase běžícího odchytového kempu, podobného, jako je nedaleko na Žehuni. Tyto dva punkty si pravidelně „vyměňují“ kroužkovance a nikoho to dávno nepřekvapuje. Širší region bude mít pravidla ptačích pospolitostí, která chápat nejspíš už dovedeme.

Děkuji do místa odchytu.

Zdroj: Mapy.cz

Druhý výsledek je událostí opravdu pořádnou, vždyť jde o nejdelší dosavadní záznam odletu „nočních mladých slavíků“, na něž je zejména posazen výzkum posledních let. Znovu půjde zřejmě o noční odchyt (povahu zástihů upravím dle odpovědí dotázaných) a tady by snad mohl zaznít potlesk ve stoje. Nezbývá z místa už mnoho kilometrů a slavík přeletěl hranice optimálně k jihozápadu pryč. Uplynulo osm dní mezi vyloveními ze sítí tohoto ptáka, to jen ukazuje váhavost/nespěchavost slavíků na prvním odletu do zimovišť. Už tak si sedněme na zadek před uměním najít potřebný kurz k Africe za situace, že o cestě neví pták naprosto nic. Až poletí příště – nejen že bude cesta svižná, ale my se sítěmi u reproduktorů s velkou pravděpodobností i zbyteční. Pták zvolí letovou hladinu, že zpěv nejspíš vůbec neuslyší. A též potřeba letět, jej udrží v nezájmu o případné – „cokoli dole“.

Z tisícovky nočních slavíků, za dvě sezóny okroužkovaných, je dospělých jedinců něco přes deset. Nebýt mladých toulavých, zvědavých a nezkušených, příliš si slavíky potmě nezachytáme. I tito tahouni na první cestě se počítají, na dospělce budeme muset jinak.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php