Po cestě pořád dál

Žádné komentáře u textu s názvem Po cestě pořád dál
Blog si dal dnes za úkol upozornit na jedno velké nenápadné jméno české ornitologie – František Zicha.
Má kulaté výročí, a to je důvod k zalovení v společném čase dávném i čerstvějším.
Mnoho věcí v ornitologii jsem nevěděl, které už vím. Především chytání v horách. Kde bych k tomu přišel?
Znali jsme se dávno, ale zachytal jsem s ním prvně v Krkonoších na Pančavě tundrové slavíky modráčky.
Nešlo nevidět jeho mistrovství a intuici. Ale co bylo ještě nad tím – nadšení. Je chytač. Má rád kroužkovací bužírky, když z nich hliník mizí a stěhuje se na seznamy. Když kroužek začíná žít! Kleště v prstech dotančí, ale jen proto, aby se ty prsty znovu – po kolikáté už – vydaly vybírat na chvíli zastavené čekající ptáky. Aby dál nečekali. Pak už odlétají, brýle jdou z očí na čelo a pohled směřuje do daleka. K povětří, k noci, k rozednění.
Takhle jsem ho poznal a takhle to plynulo dál. V sedle mezi rozkvetlými hořci, když zkoušel první chytání horských kosů – kolohřivců předzpěvováním.
A ono to šlo! Bylo to pionýrské, ale tam, tam se začínaly rodit zkušenosti dnešní.
Navázal na Šerlich, šlo o volné pokračování dávné akce Balt.
Došel pod sítěmi z nás ze všech nejdál. A ještě půjde. Zas ptáci potáhnou na konci léta. Dvoutisícíhoosmnáctého! Zas až se zajíní, nalíčí na sluky a až to zašustí, bude nachytáno.
Franto. Já a celá naše skupina ti přejeme dobré dny. Dlouho bych mohl věšet příběh za příběhem z časů společného pobývání. A být vděčný za letní slavíky z tvojí nabídky. I ty máš tak dílek v mém slavičím světě natrvalo. I za mnohé nezmíněné.
Sto tisíc kroužků jsi ponasazoval.
Těšil ses na tu magickou hranici, už jsi za ní a jdeš dál. Kdo z nás si dovede představit, kolikrát je potřeba natáhnout síť, kolik jich ponakupovat a za staré vyměnit. Kolikrát rozmávat mačetu, aby vůbec natáhnout šlo. Kolik lístků na autobus v cíli zmačkat a zahodit, kolikrát věřit, že ptáci půjdou.
Jsi pro mne největším znalcem chytání v horách a přestože si mohu myslet, že málo jsem nedosáhl, tebe nedohoním. Ani nechci, je to tvoje místo. Přeji ti jej a přátelé z týmu se přidávají.
Ať tě chytání vede dál po cestě poznávání a spokojenosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php