Začínám jim rozumět

Žádné komentáře u textu s názvem Začínám jim rozumět
Ode dneška je jasné, že v identifikaci přímých slavičích kříženců jsem se zas nemýlil. A co je nejskvělejší? Podezíraný slavík tmavý, na Dolnobousovsku tehdy v létě pelichající, je opravdu slavíkem tmavým! Tak to bysme měli.
Proč to nenapsat, vždyť to je jaksepatří vydřené, začínám jim rozumět. Téma je to však zatraceně obtížné, příroda nám tohle tajemství nechce moc ke čtení dávat.
Když už tedy poměrně dost dlouho víme, že se v podmínkách Evropy slavík obecný se slavíkem tmavým kříží, výsledky z toho genů prolínání začínáme poznávat. V Česku tedy ne ještě tipovat, výskytu adultů F1 hybridů jsou spíše nepředvídatelné a více překvapením.
Nejspíše nedrží ani místo narození, ovšem oproti tomu samci, co se pokouší uplatnit dál v „zpětných kříženích“, ti jednou zvolený okrsek držet meziročně mohou. Takový důkaz máme, je z Mladoboleslavska od Kolomut (publikováno).
Člověk, jak víc poznává, klade si nové otázky. Třeba: kolik je hybridních slavíků po naší krajině? V tichosti mohu už odpovědět alespoň to – víc, než si myslíme! A otázka navazující: Jakého jsou původu? No, soudě podle unikátního výsledku tehdy od Čelákovic (archiv KS), opravdu ze široka! Jsou to podle mne takoví urostlí zkrachovanci a nešťastníci, překvapující chováním zřejmě často i sami sebe. Třeba jen zpěv. Uvážíme-li oba repertoáry (základní), jsou jako nebe a dudy. Jak si má na svět přivedený mladý začínající zpěvák vybrat? Není mu co závidět, ovšem jinak – jinak je téma mezidruhového slavičího křížení neskutečně lákavé. A příležitostí k objevování!
Poznámka
Při určování slavíka obecného podle nejnovějších potvrzení budeme muset počítat s posunem hranice poměru 1.RL (ruční letka) k nejdelší z RK (ruční krovky). Ukazuje se, že 1.RL může mít vůči krovkám i hodnotu zápornou a docela výrazně (2,5 mm).
Bude sice ještě zkoumáno dál, nejde-li ve vzorku o některého ze „zpětných kříženců“, ale to nemá na běžné určování v terénu vliv. Tam, buď je pták slavíkem obecným, nebo tmavým.
S vymezením možných přímých kříženců je třeba zkušenosti, ale možné to samozřejmě je.
Tento slavík však podivným opravdu je. Vrchol křídla tvoří 4.RL, inu jde o „kulaté křídlo“, pár takových v archivu je. Pták nehnízdil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php