Tři příležitosti

Žádné komentáře u textu s názvem Tři příležitosti
Díky fotografiím všech třech slavíků tmavých, zjištěných na našem území pelichajících, se nabízí možnost vhlédnout do procesu jejich superrychlého pelichání.
Ne, že by se nehodila ještě příležitost další, ale zmíněné tři naštěstí zachycují proces – hned na začátku, v půli a na konci. Kolekce je tím unikátní.
První dvě fotky už na blogu jsou, třetí je čerstvá, ale vyvěšena podobná už taky je.
S tím, co o pelichání druhu víme z dřívějška, dávají momentky za téma málem razítko. A stejně vzrušující by bylo řešit otázku původu ptáků, důvodu volby slezskomoravskočeských končin s přihlédnutím k tomu, že jsme přeci jen stranou areálu rozšíření.
Co to je za slavíky?
Kdepak, naše republika, i když má ve vztahu k druhu smůlu v otázce migračních cest, tím, že je „těsně“ za hranicí udávaného rozšíření, chová se zajímavě a o překvapení tady nebude nouze.
Ještě tedy pro opravdové fajnšmekry vyvěsím všechny tři obrázky a úplně na konci se za nimi ohlédnu.
První pochází od I.Tláskala z Orlického Záhoří, druhá už je z Mladoboleslavska od osady Matice na Dolnobousovsku a třetí jsem pořídil před pár dny na Kněžmostsku u obce Býčina.
Jak vidno, tmavý slavík u nás dokáže ve svém bouřlivém procesu pobýt v sedmistech metrech nad mořem, ale i dole v dvěsstěšedesáti! (Tam tedy očekávatelněji, i když…).
Ohlédnutí na konci
Ten číslo jedna byl prostě první a už to je na oslavu!
V každém křídle chybí 4 ruční letky, v ocase dva vnitřní páry per.
Pták vypadá, že je dvouletý, z důležitých krovek mu tam ale pro nás mnoho nezůstalo (poztrácel snad při manipulaci).
Trochu v určování čaruji, ale vypadá to podle skvrnění hrudi na samce. Nikdy v jiných dnech už nebyl chycen ani viděn. Použití nástrahy ve dvou návštěvách neúspěšné.
Slavík číslo dvě. Ten byl pořízen krátce po případu z Orlických hor.
Vzhledem k rozběhnutému procesu už bylo měněno i drobné peří obrysu, což je škoda (zarůstalo břicho). Přesto si myslím, že jde o samici, věku neznámého. Měněno je hned sedm ručních letek v každém křídle, rostou pera krycí (TL) a roste rýdovák (RP). Zjištěn byl použitím přehrávky hlasu SO. V pozdějším čase již nepotvrzen.
Použití nástrahy k odchycení (i opakovaného) neúspěšné.
Pták číslo tři mimo jiné odhaluje datum ukončení procesu a tušit můžeme následný odlet.
V tomto případě jde zcela jistě o samce a zřejmě staršího než dvouletého. Vidět jsou všechny znaky druhu, které hledáme v křídle. Vzhledem k tomu, že byl již téměř přepelichaný a s sebou jistý, dovolil si v reakci kratičký text. Z repertoáru SO, jen v tvrdším provedení, s přechodem v závěru do rachtavého oznamování.
Stupeň tučnosti: Číslo 5.
Pelichání zakončováno 3.-5. loketní letkou. Ruční letky plně vyvinuty stejně jako peří obrysu (dokonce i na tvářích, kde ptáci pelichají nejpozději). Pouze oboustranně spodní krovky křídelní v oblasti lokte ještě v toulcích.
Potvrzen ještě v následujícím dni. Později (zatím) nezkoumáno.
Použití nástrahy pokusem o následující kontrolu neúspěšné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php