Setkání v Hradišti

Žádné komentáře u textu s názvem Setkání v Hradišti
O Valdštejnských Vánocích jsme představili tradičně kovářské řemeslo v Mnichově Hradišti. Jinam na podobné akce nejezdíme, jen tam. Lidé chodí dost i za námi, máme to ověřeno. A letos jsme přivezli i betlém a kromě kování jsme tradičně lili olovo. Nejde nám ani tak o to, abychom si vydělali na režii, chceme předvést řemeslo.
Už jsem to zjistil před rokem, letos znovu. Hlásí se lidé z regionu, kteří krom železa zmiňují i slavíky. Nechtěl jsem to psát, aby to neznělo příliš troufale, ale dneska to řeknu. Je Vás hodně, koho slavící zaujali. Mluvíte o nich krásně i o kroužkování a to mi dělá radost. I psaní o nich Vás baví a vybízí mne k textům novým. Budu pokračovat.
Byl jsem až překvapen, kde všude slavíky posloucháte. Chodíte za nimi, dohadujete se v rámci rodiny nad správným určením a čekáte na noční zpěv, jak jsem si sám kdysi počkal. A potmě už jste si jisti a pak se těšíte na jaro další. A ono nic. Místo slavičího ráje stojí v místě čerpací stanice. Jste smutní. Najednou poznáváte, že stačilo málo a je po mladičké senzaci. Mistr s rodinou i domovem zabalil kufry a odletěl. Uklidňuji Vás, že jsem jej pružně podle kroužku za městem dohledal. Kde sice nekvetou granátovníky, na kterých působil tak „klasicky“. Že ale přežila alespoň nabídka náhradní. Naštěstí!
Právě tohle pátrání v ptačím světě nabízím k naslouchání a baví Vás. A budete-li chtít – Vy místní – vyrazte na jaře s námi. Slavíky uvidíte, uslyšíte, zažijete. Ne už na granátovníku, takových míst víc není.
A není ani dost propagování české přírody! Parlamentní strany si tímto oborem tak sotva očistí boty, my bychom jejich aroganci sdílet neměli! Nás žádná lobby netlačí. Zůstaňme tedy při laskavých starostech o domovinu, naslouchejme všem těm tichým pozváním. Nenechme to pro ostudu jen na lidech, kteří životem odcházejí. Těm, k vztahu samozřejmě vychovaným. Věšme se na tu záchrannou brzdu pro krajinu, dokud ji neurveme! Kvůli svědomí. Kvůli lidem, které jsem v zámeckých prostorách dneska potkal.
Pozdravy do Hradiště i do Bakova. A taky do Spařenců. Pěknou sváteční neděli, přátelé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php