Co se nepovedlo

2 komentáře u textu s názvem Co se nepovedlo
Krom poznatků, které přispěly k poznávání druhu jsou i úkoly, které se splnit nepodařilo.
Nejméně výsledků jsem získal v problematice podzimního tahu SO a to i přes to, že času věnuji tématu víc než dost. Jestliže je třeba zmiňováno, že slavíci v zimovišti zpívají, kdy tedy začínají? Už cestou do zimovišť? Budníčci menší nebo černohlavé pěnice v čase odletu za slunečného počasí slyšet jsou. Kdyby zpívali cestou i slavíci, museli by být také slyšet. Nikdy jsem na podzim ale slavičí zpěv nezaregistroval, ani tichý. Přelet přes naše území z severnějších hnízdišť také není nijak prozkoumán.
Kolik kdo chytil „letních“ slavíků mimo pelichaniště? Z přehledu, co mám k dispozici, jich moc není. A už se dostáváme k podzimním odchytům v horách na světlo. Kolik se jich tam podařilo zachytit? Myslím, že prsty jedné ruky na to v klidu vystačí. Možná, že doba byla pozdní, že už táhli spíše slavíci tmaví. Zástihů průtažných SO je obecně málo a jsou spíše nahodilé.
Dalším tabu jsou zpětná hlášení. Boleslavští slavíci žádný výsledek mimo region doposud nepřinesli. Nechce se téměř uvěřit, že alespoň jižní Evropou opakovaně proletují bez zástihu. Výsledky z Afriky se obecně od pěvců neočekávají. Jsou odchyty jižně od nás soustředěny striktně do rákosin a těch pár zbývajících v horských sedlech startuje na druh pozdě? Může někdo doplnit zkušenosti třeba z pobytu na odchytových místech v Alpách?
Jarní tah bude určitě odlišný.
    

2 odpovědi na “Co se nepovedlo”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php