Nároky na hnízdiště

Žádné komentáře u textu s názvem Nároky na hnízdiště
Přední český ornitolog doktor Jiří Formánek, když v 80. letech nacházel pro své kolegy první česká hnízda modráčků kolem postřekovských rybníků, upozorňoval na nutnost vžít se do role slavičí samičky. Hledání je pak prý mnohem jednodušší. Musím říct, že si na něho občas vzpomenu. Stejně jako tehdy on, i já mám dnes v hlavě srovnány nároky druhu na prostředí, vím, co slavíkům svědčí, o co nestojí. Vím také, jak je vše značně provázáno, co musí krajina stihnout, než se mistr vrátí. Ač je na to velmi málo času, razance, s jakou se ony plácky činí, aby o svého pěvce nepřišly, je obdivuhodná. V čase jarního čekání na slavíky se tím velmi bavím. Kopřivy, které by si místní slavíci samou úctou mohli nepochybně vyšít na prapor, rostou teď takřka před očima. A samičky, alespoň ty zkušené, s nimi počítají.
1,1
Vzpomínám, jak jsem se kdysi nečekaně stal svědkem položení „základního kamene“ prvního „mého“ hnízda. Bylo to zkraje května, přesně před třiceti lety. Přiklopen hlohovým keřem, opírajíc se ještě o mnohem ostnatější kmen akátu, vyholeným patrem jsem zahlédl slavíka s listem v zobáku. Suchý list byl věrně v barvách opeřence, takže se zdálo, jakoby jím pohrával vítr. Při okraji keře pták břemeno upustil a vinu za to jsem přikládal sobě. Než jsem se ale vzpamatoval, slavík byl v akci podruhé a upustil list podobně. Druhý den už byla mezi mladými kopřivami z listí pěkná hromádka. Od té chvíle jsem si vše zapisoval. A protože dávno nemám na hnízda slavíků čas, pro informace se vracím právě do první etapy výzkumu.
Hnízdiště, zejména ta „jednopárová“, vypadají nenápadně a v předjaří by jen málokoho napadlo, že právě zde bude za pár týdnů, po dobu více než jednoho měsíce, vibrovat nocí skvostný koncert slavíkův.
Dlouholeté sledování hnízdní populace ukázalo, že síla Mladoboleslavska je (narozdíl třeba od jižní Moravy či Českého Středohoří) právě v těchto nevelkých, v krajině však dosud přežívajících, drobných lokalitách. Slavík zde dokáže efektivně využít snížené vnitrodruhové konkurence a lokality jsou tak pro něj dostatečně úživné. U některých může sice dojít k problému v čase pelichání, slavík to v takovývh případech řeší přesídlením, i takový důkaz již výzkum přinesl.
1,2
Snímek představuje dosud jediné sledované hnízdiště na odvráceném břehu Jizery, v sousedství technického dvora, na okraji Mnichova Hradiště.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php