Hlasíte tmavé slavíky

3 komentáře u textu s názvem Hlasíte tmavé slavíky
Vidíte, ptačí rok je jak přes kopírák! Jak čas překlápí kalendář, noví a noví ptáci jsou středem pozornosti. Teď to je slavík tmavý, po republice poměrně vzácný pták.
Ale nemuselo by tomu tak být docela. Kdo by chtěl slavíky provokovat v příhodném prostředí, může být překvapen. Každý z nich totiž při zastávce nezpívá – ba, co víc – zpívají spíše ti, kteří mají v plánu se usadit. Takový pobyde klidně i měsíc, než zklidní hormony. A ještě jinak. Proč by je neuplatnil, když z příbuzenstva signály mohou přijít. Ano, mezidruhové křížení. A u slavíků jde o známou a v poslední době pozorně nahlíženou záležitost. Tím vás ale zdržovat nechci.
Kam byste za nimi měli jít doufat?
Zapomeňte na podmínky, udávané literaturou, gumovky nechte doma, čvachtajících vrbovišť vám netřeba. Skočte pod šněrovadla.
Vyberte jakoukoli přehrávku druhového zpěvu, hrát budete potichu a v přestávkách! Kdo nechce čekat dlouho a má v plánu projít míst dost, postačí mu se pozorně dívat. Jakmile k vám poseskakují všichni okolní opeřenci a klidně někteří v zpěvu, můžete jít. Zpěv ten v místě neznají.
Jak se vám ozve v odpovědi zpěv tvrdší a váhavější, zpozorněte. Většinou totiž v našich podmínkách jde o dvouleté samce, kteří mají repertoár bídný a ještě často odposlouchaný od příbuzného slavíka obecného. „Doma“ budete v případě, že se vám podaří uherského slavíka tmavého naštvat. Jeho poplašný hlas je jiný, než znáte z vašich roští. A necháte-li pauzu, sami ztišení, on se rozezpívá.
Hůře se zjišťují v prostředí samice, ale to by bylo na blogu příliš komplikované.
Hlásíte tmavé slavíky a to je důkaz, že tu a tam jsou. Ujít si šanci nenechte a kdo ho máte v dosahu, vracejte se tam. A piště i nahrávejte! Tyto údaje jsou pro tuzemskou ornitologii veledůležité. Slouží k tomu i její web.
Tak, silné zážitky u zpěvu, který je slavičí vždycky jen chvíli.

3 odpovědi na “Hlasíte tmavé slavíky”

  1. Jen ještě doplním, že po určení podle nahrávek z terénu se v Polabí jednalo o omyly. Vždy šlo u Luscinia megarhynchos.

  2. Je 13tého a od 4. května tady na blogu žádnej příspěvek…..co nám to čtenářům Pavle děláš?? Takovej absťák, už 9 dní…. Naprav to…. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php