Za nejtěžším případem české „slavíkologie“

Žádné komentáře u textu s názvem Za nejtěžším případem české „slavíkologie“

Abychom se dokázali alespoň přiblížit pravděpodobnému, je třeba propátrat archív a vzít na pomoc vše, co napomoct může. Práce s historií má nevýhodu v tom, že nevidíme do kleští dotčených kroužkovatelů, ani lidí na druhé straně mapové úsečky. Řeč je o věkovém přiřazení slavíků. Mě k práci vycházejí dnes dotčení všichni dvouletí (2K) v čase, který je k pohledu rozhodující. Pojďme si zúčastněné představit. Nebude, ani nemůže jich být málo, a ještě, že takové k dispozici už jsou.

Hlavním aktérem je slavík: PRAHA N *38848 30.4.1997 M,2K Leština (Šumperk) / 13.5.2000 Dolní Jiřetín (Most) 251 km – retrap. Velmi pozoruhodný výsledek české ornitologie, nejspíš by stálo pro taková bádání jmenovat i lidi kolem události, ale nedělám to zde zpravidla, zůstane tak i nyní.

*** Nabízí se tyto verze vysvětlení a současně odpověď, odkud slavík vlastně je. Vzorce pro odhad jsou k dispozici níže, možnosti mohou být tři, přičemž třeba připomenout, že jde o 2K jedince: Buď se první návrat severočeského slavíka nevyvedl a chybu opravil až v letech následujících, nebo první návrat severočeského slavíka poté pokračoval odklonem pod horami k Polabí, kam se později i vracel, a nebo jde o ptáka severomoravského původu, dálkově přesídleného do Čech. Osobně jsem toho názoru, že se slavík narodil na Bílinsku, kam se i vrátil. Nejspíše hned ještě v prvním svém velkém peří. Pro nás v současnosti plyne z daného poučení – takovéto jedince je třeba „hlídat“ i později. Klíčí ze situací ty největší objevy slavíkologie.

Z pomocných výsledků sáhneme pro tento: PRAHA N *08419 28.7.2020 1K Velká Jesenice (Náchod) / 9.5.2021 Leština (Šumperk) 84 km – retrap, a také pro tento: PRAHA N *53541 26.7.2022 Dolní Moravice (Bruntál) / 22.5.2023 M,2K Biskupice (Prostějov) 57 km – retrap.

*** První zde výsledek ukazuje na jedince z Lužního lesa u Leštiny, který byl na potulce označen na Náchodsku. Druhý výsledek ve stopách předešlého dokazuje podobné.

Potřebovat budeme ještě jeden, který jsem pro „Atlas migrace“ usrozumitelnil a připsal mu cenu, jakou si zaslouží: N *61704 29.5.2001 Pull. Čelákovice (Praha-východ) / 12.5.2002 Luckenau (Sachcen Anhalt) 214 km – retrap (jako M). Nesoulad v určení (ohlášen jako slavík tmavý) lze přičíst skutečnosti, že v Česku byla okroužkována mláďata nejspíš smíšeného páru a za hranicemi jinou chybou pták nedostatečně posouzen. Jednalo se tak o křížence.

*** Zde se jedná o usazení mladého hybridního slavíka jinde. Dokonce nejspíš s vazbou na hybridní zónu v Poohří.

A snad ještě tento výsledek: N *68134 10.5.2019 2K Vokovice (Praha) / 20.4.2020 Neu-Ulm (Schwaben) 368 km – nalezen mrtev.

*** Stejně jako u předešlého, jde o přesídlení dosud nehnízdícího slavíka jinam. Nutno ovšem dodat k této věkové kategorii, že umí i návrat z těchto „výletů“ zpět do původní oblasti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php